View Single Post
Eski 19-07-2006, 11:57   #22
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Cevaplatr,

CP.lerin böcek kapmaları veya yapraklarında tuzağa düşürüp sindirmeleri hayati elzem bir durummuş gibi görünse de sonuçta yaşam şartları çok da steril değil. Bu bitkiler sineksiz de bir tür ölmeden vegete ederlerse de sinek bulmaları durumlarda daha bir serpilip gelişirler.

Nepentheslere en iyi metot sulandırılmış süt damlatmaktır bazen kuru balık yemi de verildiği olur. ama en iyisi canlı yem.

vft leri asla ölü sinekle beslemeyin zaten kapanların kapandıktan sonraki fazda iç çeperlerinin cenlı böcek tarafından uyarılmama durumundan sineğin kaçmış olduğunu sanıp sindirime başlamadan açılır ordaki ölü sinek de bozunup yaprağın çürümesine de neden olur.

zaman zaman kıyma parçacığı peynir gibi şeyler tavsiye edilirse de kötü deneyimler yapmak istemiyenlerin bu tür besleme tekniklerinden uzak durmanız doğru olur.

Sarr.larda da böceğin canlı olması gerekir zira sarr.hunilerinde purpurea hariç su bulunmadığından canlı böceğin sıkıştıkça hareket ederek aşağı doğru sindirimi yapan çeperlere bastırılmaları gerekli.

bu tür pasif kapanlar dediğimiz yine ikiye ayrılır
  • nepenthes heliamphora ve sar.purpureadaki gibi sıvı içine düşerek sindirlenler ve
  • sar.alata, leucophyla, oreophyla, flava v.b. türlerindeki gibi böceğin huni dibine sıkışmasını sağlıyan kapanlar.
Ancak CP.leri antibiyotik üretimi için öngörülmüş steril sahada bakmıyor iseniz siz hiç merak etmeyin böcekler onu onlar da böceği çekmesini gayet iyi bilirler hatta miadını doldurmuş kuru sar yapraklarını dikine kesince içinde göreceğiniz minik mezarlığa siz dahi inanamıyacaksınız aynen Hakan bey de de olduğu gibi...

evet zaman zaman yurdumuza CP.ler ithal edilmekte ancak pekde durumları iştah açıcı olamıyabiliyor. bir de bu çocukların eliyebileceği bir yapı market reyonunda 1-2 gün durmuş bir bitki ise yanlış sulanmış kurutulmuş hatta gübrelenmiş olma ihtimaleri karşısında bu bitkilere yeni merak sarmış arkadaşların hemen hevesini yok edebilmekee.

tohumdan üretim ise tüm idaaların aksine hem zor hem uzun vadeli bir iş. bir vft.nin olgun bir bitki haline gelmesi en az 3 yıl sürebilmekte bir de tohumların tazeliği çok önemli ilk hasatın ilk haftasında ekilen tohumların çimlenme oranı zaten çok düşük iken bir iki hafta içinde exponential bir hızla azalarak % 10 lara varbilmekde... bilmem sorunu anlatabildim mi?


perliti ben şahsen Quarz kumuna tercih ediyorum
1. substartı havalı tutup çürümeleri önleme açısından...

bir de istenmeyen diğer minerallerle kontamine olma ihtimali çok daha düşük bilmem bu forumda sudaki kirecin sadece çamaşır makinelere zarar vermeyip cp lerin baş düşmanı olduğunu yazdım mı?

hatta cp lerde sudaki kireci tuzu, bazı "ismi lazım değil" üreticilerin fahiş denecek fiyatlara sattıkları saf posphat tuzları ile de bertaraf edemeyiz.

CP.lerde üsten sulama ayda bir yapılır ancak yapraklara değmemek şartı ile
nepentheslerde (hatta bunu her gün iki kez) yapraklarını üzerlerinden püskürterek yapmanız tam bir zorunluluk iken drosera.lar vft bunu pek de hoş karşılamıyorlar.

sarr.ların hunilerine su girmesi yaprağın ölmesi demek iken heliamphoraların hergün su doldurmak sureti ile taşma deliğinden bir miktar taşana değin sulanması gereklidir.

saygılarımla


Düzenleyen malina : 19-07-2006 saat 13:05
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön