View Single Post
Eski 14-11-2008, 13:09   #54
Şule68
Ağaç Dostu
 
Şule68's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: Antalya/Duacı Köyü
Mesajlar: 177
Kahyanur Hanım araştırmalarım sırasında kimyasal kullanmadan yapılan topraksız tarım çalışmalarına rastlamıştım yabancı sitelerde. Bu sistemlerde kimyasal gübreler yerine vermikompost veya balık kullanılmıştı.

Balıklı sistemlerin adı ''aquaponic'', bu şekilde arama yaptırırsanız ilginç sonuçlara ulaşırsınız. Balıklar yemleniyor, balıkların atıklarının olduğu su bitkilere gönderiliyor, bitkilerden alınan tahliye tekrar akvaryuma dönüyor vs.. Böylece bir ekosistem oluşturulmuş. Hatta greenpeace' in balık çiftliklerinde oluşan kirli suların arıtılma ve işlevsel hale getirilmesi konusunda böyle bir önerisi var.

Vermi kompost ise organik atıkların gübre haline getirilmesi kısaca. Ama bununla ilgili topraksız tarım uygulamasına bir yerde rastlamıştım. Çok net bilgi bulamamıştım.

Balıklarla olanı denemeyi çok istemiştim ama daha önceki başarısız akvaryum denemelerimden korktuğum için cesaret edememiştim. Bence siz kimya bilginiz ve araştırmacı yönünüzle düşündüğünüz şeyleri başarabilirsiniz. Yeni bir başlık açın ve çalışmalarınızı takip fırsatı sağlayın bizlere. Topraksız tarımla ilgileniyorum ama organik topraksız tarım çok daha iyi olur diye düşünüyorum. Kolay gelsin..

Şule68 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön