Konu: Pazı
View Single Post
Eski 13-11-2008, 15:48   #1
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Pazı

Pazıdaki demirin ıspanaktakine göre kat be kat fazla olduğunu biliyor muydunuz? Buyrun pazı yetiştiriciliği.

Name:  pazi.jpg
Views: 17334
Size:  61.5 KB

PAZI YETİŞTİRİCİLİĞİ



Familya: Chenopodiaceae
Latince adı: Beta vulgaris var.cilica


Morfolojik Özellikleri

Kök;
Pancarınkine benzer kök yapısı vardır. Bazen 100-120 derine giden kazık kök yapar. Pazıda kökler pancar köklerinden farklı olarak dallanır.

Gövde;
Pancarınki gibi rozet gövdelidir. 100-120 cm kadar çiçek sürgünü yapar.

Yaprak;
Hemen toprak yüzeyinde bir rozet oluşturarak yapraklarını meydana getirir. En dıştaki yaprak en yaşlı yapraktır. Yapraklar sapları ve ayaları ile birlikte 40-70 cm kadar boylanır.

Çiçek; Bitki birinci yılda sürekli yaprak meydana getirir ikinci yıl çiçek verir.5 çanak, 5 taç, 5 anter, 1 dişi organ şeklindedir.

Tohum ve çimlenme özellikleri;
Bir yumak şeklini almış yalancı meyve içersinde birkaç adet tohum bulunur. Parlak kahverengi renkte olan olan tohumlar basık böbrek şeklindedir. 100 adedi 1.5-2 gr gelir. Ekimden itibaren 14-16 günde tohumlar çimlenir.

Yetişme istekleri

İklim isteği; Kuvvetli kök sistemi nedeniyle kuraklığa dayanır.Soğuğa pancardan daha dayanıklıdır.Nemin yüksek olduğu dönemlerde daha iyi olur ve verim artar.

Toprak isteği
Yeterli besin maddesi ve nemin olduğu her toprakta yetişir. pH 6.5-7 olmalıdır. Kaymak bağlayan yapıdaki topraklar başarıyı engeller.

Yetiştirme Şekli

Toprak hazırlığı ve ekim; Toprak sonbaharda derin sürülür.Ekim sonbaharda olacak ise organik gübre uygulanmaz, ilkbaharda yapılacaksa 3-4 ton/da organik gübre uygulanır.Geniş alanda yetiştirilecekse mibzerle, daha küçük alanda ve tavalarda yetiştirilecekse serpme ekim yapılır.Sıra arası 30-50 cm, sıra üzeri 20-25 cm olmalıdır. 1 da alana 1-2.5 kg tohum atılır.

Bakım işleri;
Serpme ekim yapılırsa ikinci çapalamada seyreltme yapılır. Yağmurlama sulama sistemi daha uygundur ancak bitki 10-15 cm boy alınca salma sulama da yapılabilir.

Tarımsal savaşım;

Hastalıklar; Kök yanıklığı, yaprak lekesi hastalığı, yalancı mildiyö,
Zararlılar; Yaprak pireleri, yaprak bitleri

Olgunluk, Hasat
Bitkiler 20 cm boy aldıktan yani ekimden 2 ay sonra hasat başlar ve 1-2 bazen 3 ayda devam edebilir. Aynı kökten birden fazla ürün alınabilir.

Verim
Bitki sıklığı, çeşit ve hasadın erken veya geç yapılmasına göre dekardan 2-3 ton verim alınır.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön