View Single Post
Eski 13-11-2008, 15:39   #1
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Çin Lahanası Yetiştiriciliği

Name:  cinlahana.jpg
Views: 14177
Size:  22.1 KB


ÇİN LAHANASI

Familya: Brassicaceae
Latince İsmi: Brassica campestris subsp. pekinensis

Yaprakları salata ve turşu olarak değerlendirilir.
Kalsiyum,demir,protein,vitamin A ve C bakımından zengindir.

Morfolojik Özellikleri

Kök:
Yüzeysel kök yapısına sahiptir.Çoğunlukla 0-35cm derinliktedir.

Gövde:
Vejetatif gelişme döneminde dallanmıştır.
20cm’ye kadar uzayabilir.
Yaprak sayısı ve sıklığı boyuna bağlıdır.

Yaprak:
Kotiledon yapraklar kalp şeklindedir. Daha sonra boyu eninden daha uzun 2 adet hafif kıvırcık şekilde oblong yaprak oluşur.
Yaprak renkleri dıştan içe doğru açılır. Dıştakiler yeşil,içte kalanlar açık sarı veya beyazdır.
Yaprak boyu genelde 20-30cm,eni 10-15cm’dir.

YETİŞTİRİLME İSTEKLERİ

İklim İsteği:
Çin lahanası serin iklim koşullarında çok iyi gelişir.
Çimlenme sıcaklığı 22ºC civarıdır. Baş oluşturmayan ve dağınık yapraklı rozet gövde oluşturan çeşitler ortalama 22ºC, baş oluşturan çeşitler ise 16-20ºC sıcaklıklarda daha iyi gelişir.

Gece gündüz arasındaki sıcaklık farkı baş oluşumunu olumlu etkiler.
Yüksek sıcaklıklar yaprak büyüklüğünün azalmasına,daralmasına ve baş oluşumunun gecikmesine neden olur.
Düşük ışık yoğunluğu dar yaprakların büyümesini kuvvetlendirir, baş verimini azaltır.
Yüksek ışık yoğunluğu baş oluşumunu ve geniş yaprakların büyümesini arttırır. Gün uzunluğu baş oluşumunu etkilemez, ancak yaprak ağırlığını ve büyüme oranını azaltır.

Toprak İsteği:
Organik maddece zengin tınlı-kumlu topraklarda çok iyi gelişir.
pH 4.5-7.0 arası ideadir.

Topraksız fide yetiştiriciliği:
Tavalarda yapılır.
Tohumlar 6-8cm sıra arsı,2-3cm sıra üzeri mesafelerle 0.5-1cm derinliğe ekilir.
Üzeri hastalık ve zararlılardan tamamen temizlenmiş kapak harcı ile örtülür. Sonra tavalar süzgeçli kova ile sulanır.
Düzenli bakımla tohumlar 3-4 günde çimlenir. Fideler 2-3 gerçek yapraklı döneme gelince 6 x 6 veya 8 x 8 şeklinde seyreltilir.
En iyi gelişenler bırakılıp diğerleri hipokotil bölgesinden kesilir.İstenmeyen fideler kesinlikle sökülmez. Aksi halde kökler zarar görür.
Seyreltmeden sonra fideler hemen sulanır.

Topraklı fide yetiştiriciliği:
Naylon torbalarda veya fide yetiştirme viyollerinde yapılır.
Temiz harç düzgün bir şekilde doldurulup sulanır. Birgün sonra 0,5-1cm derinliğe 2-3 tohum bırakılır.
Ekimden sonra üzeri örtülür ve sulanır. Fideler 2-3 gerçek yapraklı döneme gelince seyreltme yapılır.

Tarımsal Savaşım:
Yumuşak kök çürüklüğü, mildiyö ve sklerotinia hastalığına karşı iyi mücadele edilmelidir. Afitler de virüs hastalıklarının bulaşmasına sebep olabilirler.

Olgunluk,Hasat ve Depolama:
Çeşit özelliğine bağlı olarak hasat olgunluğuna gelmiş bitkiler değerlendirilen yapraklarına zarar vermeden başlarının toprak seviyesinden kesilmesi suretiyle hasat edilirler.
Çin lahanası başları 1ºC de %90-95 nispi nemde 4-6 hafta süreyle muhafaza edilirler.

Verim:
1 dekar alanda ortalama 4000-5000 bitki bulunur ve bunlardan 2500-3000 tanesi pazar olgunluğuna gelir.


Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön