View Single Post
Eski 12-11-2008, 19:00   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Bal arıları neden öldü?

BAL ARILARI NEDEN ÖLDÜ?


Son yıllarda “Küresel Isınma” ve “İklim Değişikliği” konuları o denli yaşamımıza girdi ki: duyduğumuz olayları ve karşılaştığımız karmaşık durumları bunlara bağlar olduk. Havalar çok mu soğuk, temmuz ayı çok mu sıcak, kuraklık mı var, sel baskını mı oldu nedeni belli: küresel ısınma. Neredeyse bundan sonra karşılaşılacak olayların da nedeni şimdiden belli. Araştırmaya, soruşturmaya, düşünmeye, kafa yormaya ne gerek var, boşuna kendinizi sıkıntıya sokmayın.

2007 ve 2008 yılı kış aylarının sona ermesine yakın günlerde gazetelerde üst üste kitlesel arı ölümü haberleri çıktı. 2007 yılında Hatay’ da 32.000 koloninin kış aylarında öldüğü bildirildi. Amerika ve başka ülkelerde de kitlesel arı ölümü haberleri manşetlerde yer aldı. Yalnızca haber olarak çıksa pek o denli önemli sayılmayabilirdi. Dünyanın sonu geliyor, doğa yok oluyor, arılar ölünce açlık başlayacak biçiminde şu anda yaşamayan bilim insanlarına gönderme yaparak yorumlar yapıldı. Bu kötümser yorumlar sorumluluk pek çok insanı endişe duymaya yöneltti. Amerika ve Türkiye’ de kitlesel arı ölümleri oldu sonumuz yakın mı?


Tema Vakfı 2008 yılında 48 numaralı bir kitapçık yayınladı. Adı: ”Türkiye Arıcılığındaki Tehlikeler.”

Kitapta:Arıların Önemi, Arıcılık Tehlikede, Yaşanan Sorunlar, Gelinen Vahim Durum,Tema Vakfı Arıcılık Çalışmaları, Tema Vakfı Arıcılık Çalışmaları Projeksiyonları bölümleri bulunmaktadır.

Bu yazı kapsamında arıcılık, arıcılığın önemi gibi konulardan söz edilmeyecektir.Kitapta; kitlesel arı ölümlerinin nedenleri ayrıntılı bir biçimde açıklanmıştır.

Gelinen Vahim Durum
başlıklı bölümünde; “ Yanlış Uygulamalar Sonucu son Yıllarda Kitlesel Arı Ölümleri Yaşanıyor.” “arıların gerçek ölüm nedenleri yukarıda ve önceki bölümlerde anlatılan nedenledir. Yani damızlık kullanılmaması,kullanılanların vasıfsız olmaları,arı hastalıklarının yaygınlığı,arıların GDO’ lu früktozla beslenmeleri gibi nedenlerdir yukarıda belirtilen yanlışlıklardan dolayı hassaslaşan ve zayıflayan koloniler yaşanan olumsuz iklim koşullarının da tetiklemesi ile ölmektedirler.”


Arılar iklim değişikliğinden öldü diye haber yapıp yorumda bulunanları; nedendir bilinmez gerçeklerin ortaya çıkıp, durumun hiç de böyle olmadığı anlaşılınca aynı duyarlılığı gösterip durumdan okuyucuyu bilgilendirmezler?

Gazetecilik etiği bunu gerektirmez mi? Hayır durum hiç de böyle değildir. Çünkü “Küresel ısınma” ve “İklim değişikliği” tam bir rant aracı olarak kullanılmakta, yeni sömürü kapılarını aralamaktadır.


Konunun daha vahim ve tüyler ürpertici bölümüne geliyoruz.
Kitabın 25. sayfasında; “GDO’ lu şekerlerle yapılan Beslemenin Kolonilere Zararı” alt başlığıyla şunlar yazılmış.

Arıcılarımızın bilmeden yaptıkları bir yanlış ta mahalli üreticilerin sattıkları kekleri kullanmalarıdır. Ucuz olduğu için kekeler genellikle mısır früktozundan yapılmaktadır. Yıllık 5.000 ton mısır früktozlu kek pazarlandığı bildirilmektedir. Bu keklerin, arıların fizyolojilerini bozduğuna dair araştırmalar ve arıcı gözlemleri bulunmaktadır

5.000 tonu arılar için kek yapılmış ya geri kalan mısır früktozunu kim tüketti? Baklava, çikolata, pasta, kolalı içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanıldığı söylenmektedir.

Arıların fizyolojisini bozduğu ortaya çıkan bu GDO’ lu früktozun kar/sömürü uğruna insanlara yedirilmesi, insanlığa karşı işlenmiş suç niteliğindedir. Kitap suçu belgelemesi yönünden de önem taşımaktadır.

Arıların fizyolojilerini bozduğu araştırma ve üretici gözlemleriyle kanıtlanmış GDO’ lu mısır früktozu üretimi hemen durdurulmalı ve izinleri iptal edilerek yargı önüne çıkarılmalıdır.
.


Yılardır GDO’ lu besinlerin insan sağlına verebileceği zararlara dikkat çekip savaşım yürüten TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve öteki kuruluşlara bir kez daha teşekkür etmek gerekiyor.

Öte yandan, GDO’ lu früktoz üreten ve tarım arazisine kurduğu fabrikanın yasaya aykırılığı yargı kararıyla tescil edilince zor duruma düşen Amerikalı CARGİLL şirketini bu durumdan kim, nasıl kurtardı? Toprak Kanunu değiştirilerek.
Bu şirket için kurtarma yasaları çıkaran siyasi iktidar daha ne yapsın?


10.10.2008

* Ahmet Demirtaş
Kırsal Çevre Ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Yön. Kur. Başk.

Kaynak: Türkiye Arıcılığındaki Tehlikeler, Tema Vakfı Arıcılık Çalışmaları. Yayın No: 48. (İstanbul 2008)

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön