View Single Post
Eski 12-11-2008, 18:31   #24
üzüm
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Sezon Sonu Notu

Dün sabah henüz uyku mahmurluğunu üzerimden atamamışken eşim gece ısı -4 olmuş deyince fırladım bahçeye; domateslerin, biberlerin yanına. Onların yanına gidene kadar dut yapraklarının halinden donduklarını anlamıştım ama görünce içim burkuldu. (biberler beyaz çiçeklerle doluydu, domatesler kızarmayı bekliyordu...) Seneye sonbahara bahçenin bir köşesine sera farz oldu. Çok çiçekli 4-5 kök sağlam görünen sivri biberi saksılara alıp serada tutarsam tahminim 1 ay daha biber yerim. Baharda fidelik olarak da kullanırım.

Bu sene diktiklerim arasından en çok verim aldığım biberler oldu. Kamber, kapya, sivri, dolmalık, ve küçük acı biber ekmiştim. En büyük problemim karışık döllenmeyi önlemek için her cins biberden ikişer tanesini bahçenin değişik köşelerine birbirlerini görmeyecek şekilde (rüzgar yönünede dikkat ederek) tohumluk olarak dikmemin sonucunda karşılaştığım sulama sorunuydu. Sulama sistemi planlanmasını bu kış yapılacaklar listesine aldım. Sulamadan ayrı tohumluk biberlerin başına o kadar çok şey geldi ki... Tohum ekerken ve tohum aldıktan sonra etiketleme işini daha düzenli yapmam gerektiğini anladım.

Biberlerden iyi verim almamın nedeni sık ekim. Her sene biberleri biraz daha yakınlaştırıyordum, bu sene sıra arası 20 cm. sıra üstü 25 cm olarak 4 sıra dikim yaptım; sonuçtan memnun kaldım. Hatta mısırın gölgesinde kalanlardan daha fazla ürün aldım. İleride gölge tüllerinden kullanmayı düşünüyorum (Ağaçlarım gölge yapacak boya gelene kadar). Biberlerin altına tohumsuz kuru ot dallarını yaymamında etkisi olmuştur. Biber nemi seven bir bitki. Bulunduğum yerin iklimi yazın aşırı sıcak olur ve nem oranı çok düşüktür. Damlama ile suladığım için salma sulamadaki gibi nem oluşmuyor. Sık ekerek ve altını kuru ot ile kapatarak toprağın nemini daha uzun süre korumasını sağladığımı düşünüyorum.

Yarı sırık ve oturak iki cins domates dikmiştim. Daha önceden ektiğim kendi domates tohumlarımı sıcaklara uyum sağlayamadığı için kaybetmiştim (Bütün suç domateslerde değil! Bende sıcaklara alışmaya çalışıyordum ve bahçeye çok kısıtlı zaman ayırıyordum. O dönemde tohumlarımı kaybettim.)

Yarı sırık domatesin tadından memnun kaldım, verim başta iyiydi, tohum da aldım ama gelişimi ağustos ayında durdu. Büyük olasılıkla erkenci çeşit diye düşünüyorum; sıcaklar fazla gelmiş olabilir. Oturak domates tohumlarını geç ekmiştim, bu nedenle geç geliştiler. Yarı sırıkların bitimine oturaklar yetişti. Seneye pembe domates (bulabilirsem çaltı domatesi de) ekmeyi planlıyorum.

Toprağımda kalsiyum eksikliği var. Bu nedenle yarı sırık domates köklerine 1 kaşık kireç koyup çapalama yapıp sulamıştım (damlama). Oturaklarda ise elimde kireçli su karışımı vardı, bu karışımdan 1'er kap döküp sulama yapmıştım. Gözlemime göre sulandırılmış kireç daha etkili oldu. (Yazarken aklıma geldi. Bakla ektimdi. Şu mesajdaki "Kalsiyum noksanlığı olan topraklarda nodül oluşturan bakteri miktarı azdır. Bu nedenle baklagil bitkileriyle gerçekleştirilen azot fiksasyonu olumsuz şekilde etkilenir." cümlesinden dolayı yarın baklaları kireçli su ile sulayayım.)

Domateslerin arasına kadife çiçeğini ekmeyi ihmal etmedim. Saksıdaki limon ağacımda nematod'dan şüphe ettiğim için kadife dikmiştim. Belki yanlış bir gözlem ama limonumda iyileşme var.

Bamya, patlıcan iyi ürün aldığım bitkiler. Salatalıkta da fena ürün almadım ama biraz geç tohumunu ektiğim için hasat geç oldu. (Salatalıkdan tohum aldım, bakalım seneye iyi ürün alabilecek miyim, yoksa bozulacak mı?) Kabağı yanlış yere ektiğim için (sulamanın en az olduğu kısıma) çok verimli olmadı, olanların bir kısmınıda bir hayvan dişleyip durdu (porsuk olabilirmiş).

En sorunlu olduğum bitki fasulye; ekme zamanını bir türlü ayarlayamıyorum. Yörenin ekim zamanı ektiğimde dökme zamanı sıcaklara geldiği için verim alamıyorum (toprağımın besin yönünden eksiklikleri olduğundan daha yavaş gelişiyor). Erken ektiğimde de soğuklara denk gelip ya tohum çimlenmiyor **** çıkanı kırağı vuruyor. Seneye örtü altına ekim yapmayı planlıyorum. Eğer başaramazsam 2-3 yıl fasulye ekmeyeceğim.

Damla sulama sıralarında yerim kalmayınca kavunları başka yere dikmiştim, pek fazla ilgilenemedim. Kelek oldular, bende onları turşu yaptım.

Soğan, sarımsak, maydanoz, dereotu, findık turpu, az miktarda patates, bal kabağı diğer ektiğim bitkilerdi.

2005'de deneme amaçlı mısır ekmistim; 50-60 cm olduklarında azot eksikliği baş gösterince sökmüştüm. Bu sene toprağın durumunu görmek için tekrar mısır diktim. Çok güzel geliştiler, seneye daha iyi bir tohumla bolca ekeceğim.

Genel olarak verim oldukça iyiydi, hastalık çok azdı, toprağın giderek daha iyi hale gelmesi sevindiriciydi.

Yaz sezonu güzel bir sezon oldu.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön