Konu: Bal
View Single Post
Eski 11-11-2008, 11:42   #39
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Bal kokusunu ana belirleyici unsur olarak görmeyin.

Merdiven altı tabir ettiğimiz yani arı yüzü görmemiş ballar da mis gibi bal kokar ...Piyasada bal esansı ya da kestane esansı adı altındaki ürünler, sahte bala karıştırıldığında Dünyanın en iyi balını yiyormuş gibi hissedebilirsiniz.

--------------------------------------------
Piyasadaki balın üçte biri sahte ya da hileli


Sahte bal skandalından sonra birçok kuruluş laboratuvarlarda tahlil yaptırmaya başladı.

CHP Ordu Milletvekili Tandoğdu, sahte balın arıcılığı olumsuz etkilediğini söyledi. Bakan Güçlü: İncelenen 356 numunenin 137'si hileli ya da sahte


AA - ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, incelemesi tamamlanan 356 bal numunesinden 137'sinin hileli olduğunu söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alan CHP Ordu Milletvekili İdris Sami Tandoğdu, mısır şurubu ve bal esansı karıştırılarak elde edilen sahte balın 'süzme bal' diye piyasaya sürülmesinin arıcılığı olumsuz etkilediğini söyledi. Tandoğdu, Bursa'da kurulu bir şirketin bu yöntemle bal üretip piyasaya sürdüğü duyumlarını aldığını, bu firmanın engellenmesini istedi.
Gündem dışı konuşmaları yanıtlayan Güçlü ise, sahte bal üretiminin sektörün gelişmesinin önündeki en önemli engellerden biri olduğunu ifade etti. Bal içeriğinde ilaç ve naftalin kalıntısı bulunmasının, arıların yanlış beslenmesinin, yapay bal üretiminin sektörü olumsuz etkilediğini dile getiren bakan Güçlü, "2003'e göre 2004'te ihracatın gerilemesinin en önemli nedeni budur" dedi.


21 ton bala el konuldu
Bakanlığının sahte bal üretimi ve diğer olumsuzluklarla mücadele için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirten Güçlü, yılbaşından bu yana 8 bin 115 denetim yapıldığını, 994 numune alındığını söyledi. Numunelerden 356'sının incelemesinin tamamlandığını, 216'sında bir sorun çıkmazken 137'sinde olumsuzlarla karşılaştıklarını ifade eden Güçlü, sorunlu ürün oranının yüksek olduğunu vurguladı.
Güçlü, sahte bal üretimine karşı mücadelede idari, yasal bütün önlemleri kullanarak mücadele verdiklerini, cezai yaptırımlar uyguladıklarını ifade ederken, 21 ton bala el koyduklarını, üreticilerden beşini savcılığa verdiklerini, 66 üreticiye para cezası uyguladıklarını, 10'dan fazla işyerini de kapattıklarını söyledi. "Bunların arasında sektörde nispi ağırlığı olan firmalar da var" diyen Güçlü, Bursa'da dört firmanın incelendiğini ve bir sorun görülmediğini belirtti. Güçlü, Tandoğdu'nun vereceği ek bilgiler doğrultusunda söz konusu firma hakkında gereken incelemeyi yapacaklarını söyledi.

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=151678

-----------------------------------

Balın da tadı kaçtı

Bazı üreticiler bal esansı ve renk maddeleri yardımıyla doğal yapısı bozulmuş ucuz bal üretip piyasaya sürüyor. Daha çok büyük şehirlerde tüketilen bu ürünleri satanlar için kanuni bir ceza mevcut değil.

Bazı üreticilerin ticari glikoz ile diğer tatlandırıcıları kullanarak, bal esansı ve renk maddeleri yardımıyla doğal yapısı bozulmuş ucuz bal ürettikleri bildirildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Araştırma Görevlisi Cengiz Erkan, yaptığı açıklamada, bazı üreticilerin, kaynağı belli olmayan ve sağlığı tehdit eden ucuz yöntemlerle bal ürettiğini söyledi.

Balın doğal bir besin kaynağı olduğunu, ancak daha ucuz maliyetle üretilebilmesi için bazı kişilerin arılara bal üretim sürecinde şeker grubu verdiğini ifade eden Erkan, şöyle konuştu: "Önce ticari glikoz, ardından da diğer tatlandırıcılar kullanılarak bal esansı ve renk maddeleri yardımıyla bal olmayan ballar üretilmiştir.

Doğal bal ile de karıştırılarak yapılabilen bu ballarda bulunan ticari glikoz, özellikle mısır nişastası üzerine sülfürik asit gibi kimyevi maddelerin ilavesiyle elde edilmektedir. Bunun yanı sıra şeker grubu, melas, nişasta, jelatin, kitre zamkı ve gliserin, sahte bal yapımında kullanılan diğer maddelerdir."

İlaç kalıntıları bile var

Balda kaliteyi etkileyen diğer unsurlara da değinen Cengiz Erkan, arıcıların gerekenin üzerinde kullandıkları ilaçların, bal ve balmumu kalıntısı yaptığını söyledi. Bu sorunun, arıcıların arılara, hastalık görülmeden tedavi amaçlı ilaç vermelerinden ve önerilen dozdan fazlasını kullanmalarından kaynaklandığını belirten Erkan, şöyle dedi:

"Gerekmediği halde veya olması gereken dozdan fazla ilaç kullanımı, arıların bağışıklık sistemini bozmaktadır. Arıların gerektiğinde ruhsatlı ilaçları belirtilen dozda kullanması ve bu uygulamayı bal üretim sezonu dışında yapması gerekmektedir."

Kanuni düzenleme yapılmalı

Doğal olmayan balların tespitinde kimyasal analizler yapılması gerektiğini vurgulayan Cengiz Erkan, "Özellikle büyük şehirlerde gözlenen bu sorun ile mücadele edebilmek için, acil kanuni düzenlemelere gidilmelidir" dedi.

http://yenisafak.com.tr/arsiv/2005/subat/24/h02.html

--------------------------------------
SAHTE BAL
*************
Gürcistan sınırından arı yüzü görmemiş sahte bal gelmektedir
bunlar bal fabrikası kurmuşlar sadece glikoz ve kestane esansı ile yapılyor bir arıcının bu balı sahtesinden ayırt etmesine imkan yok
kimse önlem almıyor şikayet edilmesine ragmen sonuç yok.

http://balpetek08.blogspot.com/2007/...-aricilik.html

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön