View Single Post
Eski 10-11-2008, 11:36   #33
bonsaisan
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Öncelikle saksı konusunda çalışmalar yapılması güzel.
Bonsai saksılarında kulanılan çamur.Döküm çamuru-Şamutlu çamur-**** sadece seramik çamurdur.Yani menmen kırmızı çamuru **** karaçasu koyu kahverengi çamuru gibi.

Bu çamur içinde 1mm bile gerksiz çaklı yda partukl olmayan çok iyi kıyılmış ve süzüzlmüş çamur olmalı.

Sebeb çamur ilk olarak biskuvi pişirimine girdiğinde hava kabarçığı dahil çamurda kalırsa saksı patlar **** çatlar.

İlk pişirim genelde 800 derecede yapılır.

İlk pişirimnde sonra saksı kulanılır lakin zaman içnde saksı toz toz dökülmeye ve bozulmaya başlar özeliğini yitiri bu saksının bulunduğu yer **** kulanımı ile dorantılıdır.

İkincipişirim 1200 derece 1400 derecedir.
Ama 1200 derece yeterlidir.
Önce saksı sırlanır. Sırlar çok özelliklidir.
Kimi yüksek ısıda çatlama ve akma gibi estetik uyglamar ile çok iyi sonuç verir.

İkinci fırnlaması ve sırlanması yapılan saksı mükavemet ve sağlamlık bakımından inaılmazdır.

Fırnlamada uygn koşullar sağlanır ve bekletilirse sonuç harika olur.
FIrınlamada 1 gü boyunca sürer.sonra soğumaya bıraklır yavaş yavaş fırın soğur e daha sonrada açılır.

Saksı formları terk çıdarlı **** çift çıdarlı dediğimzi kalıba döküm çamuru **** elle sıvama ile doldurularak formlar verilir.
BU kalıpda bekliyen saksı ortam ısısına bağlı olarak 1 saate ile 1 gün kalıpda kalır sonra sertleşen çamur kalıpnda düzgünce çıkarılır.Kalıpda oluşan püzürve hatalar düzeltilir.
Ayaklar kalıpda hazırlanması ise ayaklar yerine takılır.
Ve saksı fırnlanır.

En hızlı bonsai sıksı yapımında tornada çamur oval olarak **** daire olarak hazırlanır.
Bekletilir.Ayaklar takılır ve fırnlanır.

Köşeli ve dörgen dikdörtgen saksılar kalıpsız olarak el ilede şekilendirilir.Ama çoz fazla zaman alır.
Kısacası saksı işi bonsai ile uğraşmak kadar sabır istediği gibi geniş bir atölyee iseter.

Birde 1200 dereceye kadar çıkaçak bir özel fırnki u fırnlar genelde 100 kilo kadar bir ağrılığa sahipdir ve içine sağlıklı olarak 20 cm 3 tane saksı alır.
Kısacası şu adna görmüş olduğunuz çin ve japon yapımı saksılar.

100 metre karelik devasa boyutdaki oda fırnlarda ayı anda raflar halinde
100 ila 200 adet sksı şeklide pişirilir.
Ve genlde seri üretimde bu yüz adet saksıdan 30 fire veri **** direk patlar.
Kinic fırnlamda ise 10 yakın fire olur çünkü sır saksıın zeminel temaıı kesildiği ayaklara akar ve taşıyıcı ayaklara yapışarak sorunlu bir fırnlama oluşur.

Saygılar.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön