Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cansunarya
Sn Ent,
Ben deneme amaçlı sphagnumların bir kısmını normal torfa, bir kısmını sphag. torfu karışık orkide harcına ektim. Bir kısmınıda torfum bittiği için diplerindeki ölü kısımlarla birlikte öylesine bir kaba koyup suladım. Hepsi de gelişimlerini sürdürüyor, yanlız torfsuz direkt diktiklerim biraz daha cılızlar.
|
Ben yaptığım şeyden pek emin değilim henüz. Bana gelen sphagnum klasik Yeni Zelanda yosunu değil. İngiltere'de üretilen bir sphagnum. Gerçekten çok taze idi elime geçtiğinde ama bir poşetin içine sıkıştırıldığı için tane tane dikilebilir saplar şeklinde gibi değildi pek. Yumak gibi içiçe geçmişlerdi. 2 cm gibi ince bir torf tabakasına ayırabildiğim sapları diplerindeki kahverengileşmeye başlamış kısımları koparıp dikmeye başladım. Sonra bundan açıkçası biraz sıkılarak 3'er 5'er birbirine girmiş yosunları yine kahverengi kısımlarını koparıp bu kısımlar alta gelecek şekilde torfun üzerine koymaya başladım. Toprağa temas ediyorlar ancak tam bir gömme yapmadım yani. Plastik kapta bile yetişebildiklerini okuduğumdan bunun yeterli olacağını umdum; belki de zaten ekme diye kastedilen şey budur diye düşündüm bir taraftan da.
Bu işlem için ayırıp öncesinde su dolu bir kaba koyduğum sphagnumun tamamını kullanamayınca, kalan kısmını torfsuz olarak plastik, sığ bir kapta bıraktım sizin yaptığınıza benzer şekilde. Her iki kabı da biraz hava boşluğu bırakarak film ile kapattım ve ışık alacak yerlere koydum. Daha 2 gün geçtiği için henüz bir gözlemim olmadı.