View Single Post
Eski 16-07-2006, 23:06   #1
hasan42
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Güneş Enerjisi'nin elektrik üretiminde kullanımı

Alıntı:
Pahalı elektrik, güneş enerjisini akla getirdi
Konya Büyükşehir Belediyesi, kentteki en büyük mesire yerine elektrik getirilmesi için 300 bin YTL istenince, ihtiyaç duyulan enerjiyi, 80 bin YTL’ye mal ettiği güneş enerjisinden elektrik üreten sistemle karşılamaya başladı.

Konya Büyükşehir Belediyesi,nüfusu hızla artan Konya’da yeşil alan miktarını artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında, Beyşehir yolu üzerindeki çam ağaçlarıyla kaplı eski bir parkı, yeni düzenlemeler yaparak “Kent Ormanı Parkı” adıyla hizmete sundu.

Kente yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki parkın aydınlatması başta olmak üzere tüm elektrik ihtiyacını karşılamak için Meram Elektrik Dağıtım A.Ş’ye müracaatta bulunan belediye, şirketin iletim hattı için300 bin YTL maliyet çıkarması üzerine, daha ucuz enerji arayışına girdi.

Doğal yöntemlerle enerji üreten sistemler kuran firmalardan, parkın enerji ihtiyacını karşılayacak bir sistem için teklif alan belediye, açılan ihaleyi kazanan bir firmaya, parka, 80 bin YTL’ye güneş ışığından, parktaki ihtiyacı karşılayacak miktarda elektrik üreten bir sistem
kurdurdu.

Türkiye’de, park aydınlatmasında çevreci bir projeyi gerçekleştiren belediye, aynı zamanda 300 bin YTL’lik iletim hattı maliyetinden de kurtulmuş oldu. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı ve parka elektrik sistemini kuran şirketin sahibi Hasan Hüseyin Motuk, uzun güneşlenme süresine sahip olan Türkiye’de güneş enerjisinden yeterince yararlanılamadığını söyledi.

25 YIL BOYUNCA BEDAVA
Konya Kent Ormanı’na kurdukları sistemin son derece çevreci olduğunu ve kurulum maliyeti dışından elektrik enerjisini 25 yıl boyunca bedavaya getirdiğini belirten Motuk, şunları kaydetti:
“Belediyeye 80 bin YTL’ye mal olan bu sistemle güneş enerjisi panelleriyle elde edilen elektrik, 48 aküde toplanıyor. 2 adet elektrik üreten rüzgar gülüyle desteklenen güneş enerjisi sistemi, parkın yaz-kış kesintisiz elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Sistem, gündüzleri, televizyon, buzdolabı gibi elektrikli eşyaların ihtiyacını doğrudan karşılıyor. Akülerde toplanan elektrikle ise geceleri parkın sokak lambalarıyla aydınlatması, parkın içindeki sosyal tesis ve bekçikulübelerindeki elektronik eşyalar çalıştırılıyor.”

Motuk, bu sistemin, 3,2 kilovatlık gücüyle Konya’nın en büyük parkının enerji ihtiyacını, başka bir kaynağa ihtiyaç duyulmaksızın karşıladığını belirterek, “Türkiye’nin enerji açığı, güneş ışığıyla elektrik üreten sistemlerin yaygınlaşmasıyla ciddi oranda kapatılabilir. Bu sistemin yaygınlaşması için ise güneş enerjisi sistemlerine teşvik uygulanması zorunludur” diye konuştu.

(Konya, aa)
Acaba daha ucuz sistemler yayla, çiftlik ve tarla gibi elektriğin ulaşamadığı yerlere kurulamaz mı?

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön