Konu: Bal
View Single Post
Eski 04-11-2008, 13:26   #30
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Bal konusu altında Türkiye'de marka olmuş balları tanıtmakta da fayda var.

Anzer balını herkes biliyor, şu anda Türkiye'nin en pahalı ve en çok aranan balı.

Sonrasındaki ballar;

PERVARİ BALI

Siirt Pervari ilçesinin yöresel yetişen bal ve petek bal arasında en önemli olanı şüphesiz ki çok eski zamanlardan bu tarafa haklı bir şöhrete sahip olan Siirt Pervari Balıdır. Pervari balı diğer ballar' dan ayrılan bir çok özelliğe sahiptir. Bu bal geleneksel usullerle kara kovan ve örme sepetlerde üretilmektedir.

Siirt Pervari kara kovan balının önemli bir özelliği gerek örme sepetlerin, gerekse veya bir metre uzunluğunda, 30 santim kalınlığında yuvarlak dut ağacının içi oyularak yapılan kara kovanların içine, temel petek konulmamasıdır. Diğer suni peteklerden farklı olarak, arıların içini doldurdukları temel petek de arılar tarafından yapılmaktadır.

Bu sebeple kara kovan balının peteği de rahatlıkla yenilebilir ve şifalıdır. Pervari Balı diğer birçok yöremizde üretilen sarı renkli ballara göre daha beyaz renklidir ve orijinal Pervari Balının üretiminde kesinlikle şeker, yem, katkı maddesi vb kullanılmamaktadır. Pervari Balı'nın, kalp, karaciğer, bağırsak, mide, tansiyon, kan dolaşımı ve damar hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.


Sigara içenlerin yemek borusunu temizlemek için de tercih ettiği balın, afrodizyak etkisi de vardır. Bu özellikleri sebebiyle Pervari Balı ülkemizde şifa kaynağı olarak görülen ve aranan birkaç baldan birisidir.Lezzeti, şifası ve kalitesiyle aranan bir bal olan Pervari Balı Osmanlı Sarayında da tüketilen bir bal olarak bilinmektedir.

Yazar M.Lütfi İKİZ anılarında Paris’te sürgünde bulunan Osmanlı Padişahlarından Sultan Abdülhamid’in oğlu Abid Efendi’ye sürgüne gönderilmeden önce sarayda yaşarken çok sevdiğini bildiği Pervari Balını göndermeyi ihmal etmediğini anlatmaktadır.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendisiyle röportaj yapan Hasan Kaçan'a, 'Ben Enerjimi Pervari Balına borçluyum' dediği bu balın sırrı, Siirt'in Pervari İlçesi'ndeki Yazlıca (Herekol) Dağının taze çiçeklerinden gelmektedir. İlçede 600 metre ile 3000 metre arasında değişen yükseltiler çok zengin bir flora kaynağı sunmaktadır. Üçgül, yonca, adaçayı, kekik, ballıbaba, peygamber çiçeği, geven, engerek otu, sığır dili, fiğ, kenger gibi yüzlerce çiçek ve bitkilerin oluşturduğu flora çeşitliliği ve nektarlı bitki bolluğu da balın kalitesini etkileyen çok önemli faktörlerdir.

Pervari Balının çok eski tarihlerden bu tarafa tanınması, halkımızın bu bala olan ilgisi sebebiyle yöre balının korunması, istismarının önlenmesi amacıyla Türk Patent Enstitüsüne başvurulmuştur. Pervari Balı, 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 12. maddesi gereğince 27.07.2003 tarihinden geçerli olmak üzere Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilerek korumaya alınmış ve bu karar 27.07.2003 tarihli Resmi Gazetede ilan edilmiştir. Pervari Balı bu anlamda korumaya alınan ilk bal olma özelliğini taşımaktadır.

http://www.yorekilim.com/siirt-perva...y/prod_87.html

PÜLÜMÜR BALI

Pülümür , uygun ekolojik yapısı, zengin florası , koloni varlığı ve işgücü olanakları bakımından çok büyük bir arıcılık potansiyeline sahiptir. Son yıllarda ilçede arıcılık sektöründe büyük gelişmeler olmakta , koloni sayısında ve toplam bal üretiminde artış olmaktadır.



Pülümür’ de arıcılığın gelişmesinde, ilçemizin arıcılık için uygun şartlar taşıması önemli rol oynamıştır. Bunun yanında arıcılığa başlamak için tarlaya, büyük oranlarda sabit yatırıma ihtiyaç duyulmaması arıcılığın hızlı gelişmesinde rol oynamaktadır. Ayrıca arıcılığın toplumun her kesimi (bay, bayan, yaşlı , genç) ve meslek grupları tarafından yapılması bu günkü kovan sayımıza ve bal üretimine ulaşmamızda etkili olmuştur.



Pülümür’ ün bölge itibari ile Doğu Anadolu Bölgesinde bulunması ve karasal iklim kuşağında yer alması gezici arıcılığın yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Son derece elverişli doğal bitki örtüsüne sahip olan ilçemizde, mevsimsel olarak polen akımı ve akabinde nektar akışı başlamaktadır.İlçenin coğrafi durumu ve ekolojik yapısı münasebetiyle bölge bölge nektar akışı Ağustos ayı sonuna kadar devam etmektedir.



İlçemiz arıcılığının gelişmesinde en önemli faktörlerden biri de , ilçede ilki 1990 yılında yapılan ve 1995 yılından itibaren geleneksel olarak her yıl kutlanan “ Pülümür Bal Festivali” ‘ dir. Bu festivaller ile hem ilçenin , hem de üretilen doğal kırçiçek balının tanıtımı yapılmaktadır. Pülümür yaklaşık 15000-20000 arılı kovanı barındırabilecek kapasiteye sahip en önemli bal üretici merkezleri arasındadır. İlçemizde 9500 adet arılı kovandan yılda ortalama 160-180 ton bal üretimi yapılmaktadır



Kovan başına düşen ortalama bal verimi Türkiye’ nin yıllık ortalama bal üretiminin üstündedir. İlçede üretilen bal kısmen Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı tarafından işlenip etiketlendikten sonra yurt genelinde Migros ve OYPA gibi büyük alışveriş merkezlerinde satışa sunulmaktadır



İlçemizde her yıl geleneksel olarak Eylül ayının ilk haftasında Bal Festivali yapılmaktadır. Bu yıl “Pülümür 10. Geleneksel Bal Festivali “kutlamaları yapılacaktır.


http://www.tunceliozelidare.gov.tr/S...=2&SayfaNo=676

KARS-ARDAHAN BALI

Tamamen Organik:

“Kafkas Arısı Çiçek Balı” olarakta bilinen Ardahan-Kars balı, Ardahan'ın mera ve yaylalarında doğal olarak yetişmekte olan yüzlerce çeşit polen ve nektar kaynağı çiçekten üretilmektedir.

Yöremizde tarımsal amaçlı ilaçlama ve gübreleme de olmadığından, üretilen bal tamamen doğaldır. Bunun ispatı da son derece kolaydır. Çünkü bilindiği gibi Kars ve Ardahan yöresinde ekonomik değeri olan hiç bir tarım ürünü üretilmemektedir. Bunun sebebi ise İlklim koşullarından kaynaklanmamaktadır. Dünyanın en verimli toprağı olan Çernozyum toprağına sahip olan Kars-Ardahan yöresinde ne yazık ki yazın dahi sıcaklığın eksi (-) seviyelere ulaşması yani don olayının olması, bölgede tarımın yapılmasına engel olmaktadır. Tabii ki bölgemizde tarımda yapılmaktadır, fakat bu hayvancılığa bağlı tarımdır. Bölgede yetiştirilen tarım ürünleri Buğday-Arpa ve Yulaf dışına çıkmamaktadır.

Bilindiği gibi bu bitkiler içinde ilaçlama v.b teknikler yapılmamaktadır. Çünkü gerek yoktur. Buda bölgenin yeşil bitki örtüsünün tamamen organik olduğunun bir göstergesidir. İşte bütün bu sebeplerden dolayıdır ki Ardahan Balı tamamen organiktir, yani naturel doğa ürünüdür.

http://www.karsardahanigdir.net/bal.htm

MACAHEL BALI

Borçka'da üretilen Macahel balı Anzer balına alternatif

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yurtdışında da tanınan Anzer ve Yente balına Arvin'in Borçka ilçesindeki Macahel yöresinde üretilen ve adını yöreden alan Macahel balı rakip çıktı. Gerek bünyeye olan faydaları gerekse kalitesi bakımından Anzer ve Yente balı ile aynı sonuçları verdiği öne sürülen Macahel balı, bu iki balın aksine yörede yetişen çiçeklerden değil, kestane, ıhlamur ve meyve ağaçlarının çiçeklerinden alınan nektar özleriyle üretiliyor.

Macahel balının üretimini gerçekleştiren arıcılar, bu balın romatizmadan kansere, solunum yolu hastalıklarından ülsere kadar birçok hastalığa iyi geldiğini ve bu etkinin kanıtlandığını belirtiyorlar. Ürecilerin tek sıkıntısı Macahel balının Anzer ve Yente balı kadar tanınmaması

http://www.byegm.gov.tr/yayinlarimiz.../177/AND34.htm

YENTE BALI

Yente Balı
TSE kürsüsünden 3. kez yüzü ak çıkan Yente Balı hastalıkların şifa kaynağı oluyorken, Çayiroba Köyü muhtarı Remzi Gündoğdu Yente Yaylası çiçeklerini korumaya alacaklarını söyledi. Bir süre önce İsviçre, Almanya ve Fransa'dan Uzungöle tatile gelen tıp uzmanları ilaç sektöründe kullanmak üzere yaptıkları kaliteli bal araştırması sonucunda Çaykara ilçesinin yüksek kesimlerinde yetişen çiçek yoğunluğuna hayran kaldılar. Sağlık uzmanları, Çaykara ilçesine bağlı Çayiroba Köyü Yente Yaylasında yetişen 350 dolayındaki çiçek türü üzerinde yaptıkları incelemeler sonucu bu çiçeklerden elde edilen balı beraberinde götürerek bal üzeride yaptıkları çalışmalar sonucunda yente balının ilaç sektöründe kullanılabileceği haberi Yente Arıcılarını sevindirdi. 25 Yıldan beri İsviçre'de sağlık sektöründe çalışan Türk Doktoru Prof. Dr. Ali Tezkan nezaretinde Fransa ve Almanya'daki meslektaşları ile Gecen yıl Uzungöle tatil yaptıkları sırada Bölgede yaptıkları araştırmalar sonucu Yente Yaylası'nda elde edilen balın çok değerli olduğunu ve bu yıl yapılacak bal hasadının tamamını istediklerini söyleyen Çayiroba Köyü Muhtarı Remzi Gündoğu ve Yente balı üreticisi emekli öğretmen Ahmet Hacımahmutoğlu, "Yente balımızın bu denli kaliteli olması, kendimizden çok hastalarımız adına sevinmemize vesile oldu. İlgili uzmanlar balımıza sahip çıktı. Özellikli mide, bağırsak, aşırı kilo alma, boğaz enfeksiyonları ve kanser hastalık riskinin önlenmesi ilaçlarında kullanılacak olan Yente Balı'nın bu yılki hasadına yurt dışından gelen talebin sevincini yaşıyoruz.” dediler. Öte yandan Çayiroba Köyü Muhtarı Remzi Gündoğu, balımızın bu kadar değerli olduğundan dolayı yaylamıza köyümüzün haricinde başka korsan arıcıların girmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Bu nedenle bu yıl Yente Yaylası'na köyümüzün arıcılarından başka hiçbir arıcının gelmemesini istedi

http://cayiroba.org/sayfa/yentebali.aspx?t=tanitim

ERZİNCAN - REFAHİYE BALI

Erzincan’ın Refahiye ilçesinde üretilen çiçek balı, Erzurum’da açılan Doğu Anadolu Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda katılımcıların beğenisine sunuldu.
Erzurum Valisi Sami Bulut tarafından açılan fuarda tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren firmalar ürünlerini sergiliyor. Erzincan Tarım İl Müdürlüğü’nden de teknik bir heyetin katıldığı fuarda, Erzincan’dan Refahiye Tarım Kredi Kooperatifi tarafından bir stand açıldı.
Refahiye Tarım Kredi Kooperatifi Müdürlüğü tarafından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın sağladığı yüzde 50’lik hibeyle kurulan Kayı Bal Paketleme ve Ambalajlama Fabrikası tarafından açılan stand fuarda büyük ilgi görüyor. Fuarın giriş bölümünde açılan standa katılımcılara “Kayı Balı” ikram edildi. Erzurum Valisi Sami Bulut ve diğer protokol mensuplarının büyük beğenisini kazanan “Kayı Balı”na halk da yoğun ilgi gösterdi.
Erzincan İl Tarım Müdürü Ali Lek, fuarda Refahiye’de üretilen Kayı Balı’nın tanıtımının yapılmasının son derece önemli olduğu belirterek, Erzincan’da arıcılık sektörünün yoğun bir şekilde faaliyet göstermesinin bal sektöründe Erzincan’ın yerini bir kez daha göstereceğini kaydetti. Erzincan’da 70 bin dolayındaki arı kovanında bal üretimi yapıldığını kaydeden Ali Lek, “Erzincan’da sahip olduğumuz flora arıcılığı için son derece müsait. Özellikle kekik geven gibi bitkilerin yaygın olması ülkemizin en kaliteli ballarının Erzincan’da üretilmesini sağlıyor. Geçtiğimiz yıl içerisinde Bakanlığımızca verilen hibe ile Refahiye Tarım Kredi Kooperatifimiz tarafından tesis edilen bal fabrikası ile gerek marka gerekse ambalaj konusunda sağlanan avantajlarla bugün fuarlarda Erzincan Balı tanıtılır duruma gelmiştir” diye konuştu.
Refahiye Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Ahmet Sazlı ise “Fuara Erzincan’ı temsil eden tek firma olarak balımızın kalitesini fuarı gezmeye gelenlere tattırarak da ispatlıyoruz. Artık Erzincan Balı ülkemizde kaliteli markalardan birisi olarak tanınmaktadır. Amacımız elbette Erzincan’ın ve Erzincanlı arıcılarımızın ürettiği balın tanıtımın yapmak. Bu tür fuarlar bizim için çok önemli bir fırsattır.” dedi.
http://haber.turk724.net/111052/habe...%C3%B6rd%C3%BC

ZARA BALI

Zara ilçesinin iki ismi vardır: Koçgiri ve Zara. Zara adı Selçuklular zamanından beri kullanılmaktadır. Rivayete göre 12. yy'da bölgede yaşamış Zaro isimli nüfuzlu birisinden kaynaklanmaktadır. Zara adı Anadolu Selçuklu Sultanlarından Alaaddin Keykubat'ın Şeyh Merzuban Hazretlerine verdiği vakfiyede de zikredilmektedir. Zara 19.yy başlarında Koçgiri adıyla Sivas sancağına bağlı önce nahiye sonra kaza olmuştur. Bu yöreye ismini veren Koçgiri aşireti Kanuni Sultan Süleyman zamanında Dersim'den alınıp Zara civarina yerleştirilmiştir.

Zara da Üretilen bal iklim özelliklerini ve florasının uygun olması nedeniyle kendine has tat, aroma ve görünümüne sahip bir bal olup kekik, nane, ballıbaba, keven, böğürtlen, söğüt taş yoncası ve sütleğen bitki kaynakları içerir. Bu bitkilerden elde edilen balların kolay hazmedilmesi ve ayrıca tat, aroma, renk gibi fiziksel özellikleri duyu testiyle kolaylıkla diğer ballardan ayırdedilmektedir.

http://www.sivaszarabali.com/

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön