View Single Post
Eski 04-11-2008, 11:03   #56
Baobab
Ağaç Dostu
 
Baobab's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-06-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 361
(BÖLÜM: 5)

SONUÇ ve KENDİ UYGULAMAM


Merhabalar,

Dünkü yazılarda da belirttiğim üzere, yaklaşık 10 gün kadar evimde ne tür bir yapay ışık sistemi kurarsam daha verimli, pratik ve düşük maliyetli olur diye araştırdıktan sonra, evdeki bütün saksıları çalışma odasındaki pencerenin önüne yerleştirerek, üzerlerine de 150 watt’lık bir yüksek basınç sodyum lambası (HPS) sistemi kurmaya karar verdim.

Bu kararda büyük ölçüde, Ankara’da sebze ve çiçeklerimin balkonda donacağı endişesi ile, akvaryum bitki yetiştirme lambalarına yatıracağım para ile elde edeceğim fayda arasındaki ilişkinin, metal halide/sodyum lambalar lehine olması etken oldu.

Bunun için, önce Ulus’taki (Ankara) Konya sokağı dolaştım, sonra da buradaki elektrikçilerden aldığım bilgiler doğrultusunda Sanayi Caddesindeki sera malzemeleri satan mağazalar yöneldim.

Buradaki sera ışıklandırma sistemleri satan toptancılardan, metal halide lamba kullanmaktansa, seraların hemen hepsinde kullanılmakta olduğu üzere, yüksek basınç sodyum lambalarından kullanmanın daha verimli ve ucuz olacağı bilgisini aldım.

Bu çerçevede, aşağıdaki resimlerden de görüleceği üzere, 150 watt phillips marka sodyum lamba, balastı, armatürü, tavana asma zinciri vs olmak üzere toplam 75 YTL ödedim. Günde 12 saat düzenli olarak gündüzleri ışık alması için de, 13 YTL ödeyerek bir zamanlayıcı aldım. Böylece, her sabah saat 7’de otomatik olarak lambam çalışmaya başlıyor ve akşam 7’de gene otomatik olarak kapanıyor.

Odaya koymuş olduğum küçük bir termostatlı ısıtıcı, ısıtıcının üzerinde, odadaki nemi sağlaması için bir kap su ve oda termometresi yardımıyla da sıcaklık ve nem dengesini korumaya çalışmaktayım.

Yaklaşık 10 günlük kullanma deneyiminden sonra söyleyebilirim ki, sodyum lambanın hakikaten de gözle görülür bir faydası oluyor. Daha önce yaklaşık 1 aydır balkonda hiçbir hayat belirtisi göstermeyen biberim hızla yaprak ve tomurcuk çıkarmaya başladı, dikmiş olduğum turp tohumları daha 3 gün bile olmadan çimlendi. Kısacası yapmış olduğum yatırımdan son derece memnunum bugünlerde.

Her ne kadar 150 watt’lık lambanın kış ayları çin yeterli gelebileceğini düşünsem de, konuyla ilgili kişiler, esasen 250 watt’lık bir lambanın ideal faydayı sağlayacağını tavsiye etmekteler.

Aşağıda, kendi evimde kurmuş olduğum yapay ışık aydınlatması düzeneği ile ilgili resimleri ilginize sunuyorum.

Saygı ve sevgilerimle.


Name:  ALP 002.jpg
Views: 14128
Size:  58.5 KB

Name:  ALP 003.jpg
Views: 13910
Size:  54.9 KB

Name:  ALP 004.jpg
Views: 13981
Size:  45.7 KB

Name:  ALP 005.jpg
Views: 13862
Size:  72.2 KB

Baobab Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön