View Single Post
Eski 03-11-2008, 11:05   #53
Baobab
Ağaç Dostu
 
Baobab's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-06-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 361
(BÖLÜM: 3)


3- “Homebox” ya da “bitki yetiştirme odası” da denebilen, kapalı bir kabin içerisinde yüksek ışık –ve vantilatör ile- bitki yetiştirme sistemleri.


Name:  homebox1.jpg
Views: 14495
Size:  3.8 KB Name:  homebox2.jpg
Views: 13991
Size:  2.9 KB



Bu sistemde, kapalı bir gardrop şeklinde, içi yansıtıcı bir yüzeyle kaplanmış minik bir odada, yüksek ışık yayan metal halide **** sodyum lambaları kullanılmaktadır. Kabinde lambalardan ortaya çıkan ısıyı dağıtmak için küçük bir vantilatör kullanma mecburiyeti vardır.

İnternette bu sistemlerle ilgili olarak http://www.homebox.net/ adresinden daha ayrıntılı bilgi edinilebilir. Bitki yetiştirme kabininin büyüklüğüne ve özelliklerine göre 150 YTL ile 550 YTL arasındaki fiyatlarla satılmaktadır.




Avantajları:

1- Dağınıklık yapmadan, yüksek wattlı ışıkla etrafı rahatsız etmeden, komple bir sistem olarak alınıp etkili bir şekilde kullanılabilmektedir.
2- Evin karanlık köşesi vs olması hiç fark etmeden tamamen sentetik ışıkla (yaklaşık 150-300 watt metal halide **** yüksek basınç sodyum lambaları) bitki yetiştirilmektedir.
3- Amatör ve ne tür sonuç vereceği şüpheli düzenlemelere para yatırmaktansa, garantili ve birbiriyle uyumlu bir sistem alınmış olmaktadır.

Dezavantajları:

- Fiyatları Türkiye koşullarına göre oldukça yüksektir.




4- Balkonda, küçük bir sera içinde bitki yetiştirme

Eklenti 51714 Name:  sera3.jpg
Views: 16025
Size:  5.1 KB

Name:  sera4.jpg
Views: 14007
Size:  3.2 KB

Türkiye’de de büyük yapı marketlerden alınabilecek bu tür küçük seralar ile, serin havalarda bile balkonda saksılarımız korumak mümkün. Sera içerisine küçük bir ısı kaynağı da yerleştirilirse, en soğuk günlerde dahi bitkilerimizin ışık ve ısı alması sağlanabilir. (Örn. bir kap içinde akvaryum ısıtıcısı, küçük bir elektrikli battaniye ya da benim yaptığım gibi, duvara monte doğalgaz sobasının balkona bakan borusunu, seranın etrafından dolaşacak şekilde uzatmak. Tamamen sizin yetenek ve hayal gücünüze kalmış! J Ben resimdeki seralardan küçük olanını geçen ay 78 YTL bedel ile Koçtaş’tan alıp balkona yerleştirdim, ama 70 ila 140 YTL arasında değişik markaların ürünleri bulunabilir. Bu tür seralar, saksılarımızı daha baharın en başında dahi dışarı çıkarabilmemizi de sağlayacaktır.

Avantajları:
1- Serin zamanlarda dahi bitkileriniz üşümeden dışarıda ışık almaya devam eder.
2- Bütün saksıları bir arada derli toplu tutmuş, nem ve ısıyı ayarlayabilmiş olursunuz.

Dezavantajları:

1- Eğer hakikaten de çok az ışık alan bir yere konursa, metal halide **** sodyum lambaları kullanmaya kıyasla bitkileriniz gene de az ışık almış olabilir.
2- Çok soğuk bölgelerde iç kısma küçük bir ısıtma sistemi koymak gerekir.
3- 70-140 YTL arası bir harcamaya ihtiyaç duyar (Forum’da balkonda sera yapmakla ilgili bölümde çok güzel el yapımı sera örnekleri de var, yeteneğine güvenen arkadaşlar oradan da yararlanabilir.)


4- Normal ampul, normal florasan, halojen vs kullanımı

Name:  ampul1.jpg
Views: 13978
Size:  2.2 KB

Bir çok sitede ve forumda, yukarıda sayılan lambaları kullanan arkadaşların deneyim ve gözlemlerine de yer verilmekte, ancak genel olarak bunların bitkiler için gerekli olan ışık şiddeti ve spektrumunda yeterli ışığı sağlayamadıkları kabul edilmekte. Bu açıdan baktığımızda, bu aydınlatma kaynaklarının sadece adını anmakla yetiniyorum.

Baobab Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön