View Single Post
Eski 12-07-2006, 21:11   #55
bonsaireef
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Aramıza hoşgeldin blackout.

Üyeler tanışıyordaki yazınıda okudum.Öncelikle şunu söyleyeyim; yavaş.Bütün bunları biranda gerçekleştiremezsin, bazı şeyleri biraz sindirmek lazım.
Özellikle bu bonsai için geçerli.Biranda herşeyi anlayıp, herşeyi tam anlamıyla öğrenemezsin.Bir öğrenme ve özümseme dönemi yaşaman gerekiyor.

Hevesini çok iyi anlıyorum bende çok hevesle başlamıştım.Aynı hevesle birçok fidan alıp hepsini öldürdüm.Hatta ilk öldürdüğümde bir yamadoriydi.Hemde çok güzel bir zeytin yamadorisi.Öldürme nedenimde yazın sökmüş olmamdı.Bundan 6 yıl önceydi ve o zamanlar bu kadar kaynak da yoktu.Okuduğum birkaç bilgiyi hemen demeye koyuldum ve sonuç kötü.

Şu an için ihtiyacın olan bütün bilgiler var.Bu bilgilerin hepsini okumalısın.
Ben senin yerinde olsam; bu forumdaki bonsai ile ilgili bütün yazılanlar okurdum.
Sonra gider birkaç fidan alırdım.İlk işim bunları yaşatmak olurdu.
Sonrasında okuduklarımdan bazılarını uygulamaya başlardım.
Ama uygulamadan önce bir daha okurdum.

Bende şu ana kadar yazılan bütün Türkçe makaleler var.Tecrübeli insanların yazdıkları var.Bunların hepsini topluyorum , bilgisayarıma kaydediyorum.

1 yıl öncesinde bilgisayarım yoktu.O zamanki bütün Türkçe makalelerin çıktısını almıştım.Bunla yetinmeyip bonsaiprimer sitesini tümden indirip çıktısını almıştım.

Bütün bunları niye anlatıyorum.Ben bunları belki 10 defa okudum.O kadar okumuş olmama rağmen her yapacağım işlemden önce bir kez daha okudum.O kadar okumama rağmen her okuduğumda ayrı birşey dikkatimi çekiyordu.

Şu an çoğu şeyi benimsedim, eskisi gibi tekrar tekrar okumuyorum ama bu aşamaya gelinceye kadar çok emek harcadım.Aynı zamanda çok pratikte yaptım.Bu işi öğrenmek için bilgi ve pratik birlikte gerekiyor.(En önemlisi ise sabır.Herşeyi zamanı geldiğinde yapmak gerekiyor.Sabır ve zamanlama konusunda uzun uzun yazılabilir.)

Okumak pratik yapmak yanında gerekli olan bişey daha var: göz aşinalığı.
Göz aşinalığı niçin gerekli söyle anlatayım:
İlk başladığım zamanlarda aldığım bir fidana baktığımda nasıl şekil vereceğim hakkında kesinlikle fikir yürütemezdim.Bu iş çok zor nasıl başarağım diye düşünürdüm.Bu adamlar bu bonsaileri nasıl yapıyor hayret ederdim.
Sonrasında internetteki bonsaileri incelemeye başladım.Bütün bonsailere baktım.Onları nasıl o hale getirmişler diye kendi kendime fikir yürütmeye çalıştım.
Şu an elimde mini bonsai kolleksiyonum dahil 3000-3500 tane bonsai resmi var.Bu bonsailerin hepsini neredeyse biliyorum diyebilirim.Çünkü bunlara defalarca baktım.
Bu forumlara resim koymak gerekse tek tek hepsine bakıyorum.Kafama bişey takılsa hepsine bakıyorum.**** bir bonsaime şekil düşünsem ona benzer neler yapmışlar diye hepsine bakıyorum.Öyle bir aşamaya geliyorsunuz ki bir fidana baktığınızda buna şöyle bir şekil verilebilir diyebiliyorsunuz.
Tabi kişiden kişiye verilebilecek şekiller değişir oda ayrı.Ama fikir yürütebiliyorsunuz.

Belki fikir verir diye bazı şeylerden bahsettim.Umarım yardımcı olur.Kolay gelsin.

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön