Konu: Nurbahar
View Single Post
Eski 27-10-2008, 15:44   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Nurbahar

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?
İki sene önce bomboş olan bahçeme aldığım bitkiler hakkında bilgi ararken sürekli agaclar.net ile karşılaşıyordum. Forum’a sıcak bakmadığımdan kısa ziyaretlerle hemen ayrılıyordum. Başlıkların çokluğu, ana sayfa dizaynı, yazışmaların seviyeli olması ve forum kuralları konusundaki tutarlılık bana cesaret verdi ve üye oldum.

Burada neler öğrendiniz?

Çok şey ama öğreneceğim çok daha fazla şey var. Adını duymadığım bir çok bitkiyi, elimdeki bitkiler hakkındaki tecrübeleri sürekli öğrenmeye çalışıyorum. Daha da önemlisi bu kadar çok bitki seveninin olması ve bazılarının da mesleği olmadığı halde, bu konularda engin deneyim ve bilgiye sahip olması, benim daha yolun başında olduğumu öğretti. Bu kadar çok Bitki Delisi Arkadaş varken, beni “Kafayı bitkilere takmış.” diye eleştirenleri “agaclar.net’ten haberi yok” diye nitelendiriyorum.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?
Daha çok tecrübelerimi paylaşmaya çalışıyorum. Bazen de bir soruya heyecanla cevap verip, sonra da “Ukalâlık mı yaptım?” diye düşünüyorum.

Sizi tanıyalım

1966 İstanbul doğumluyum. Çocukluğum ve gençliğim, büyük bahçeli bir sitede, meyve ağaçları arasında, üzüm asmaları altında geçti. Çok sayıda arkadaşla doya doya oynadım, yerlerde yuvarlandım, komşu bahçelerden meyve çaldım, büyüklerimizin yeşil çevre sevgisini gördüm ve bahçemizdeki ağaçlarla beraber büyüdüm. Annemin toprağa soktuğu her şeye can gelmesini, babamın da elbecerisi ve zevki ile ortamı güzelleştirmesini hep hayranlıkla seyrettim.

Ortaokul yıllarında bana ait ilk bahçem oldu. Kına çiçeği, hüsnüyusuf, yıldız ve patates yetiştirmiştim. Kırılan kına çiçeklerini bantla yapıştırınca, yaşamaya devam ettiklerini öğrenmiştim.

11 yaşında oğlum ve 7 yaşında kızım var. Endüstri mühendisiyim, kızımın doğumundan sonra 3-4 sene işime ara vermek istedim ama süre biraz uzadı. Çalışma hayatından sonra birden boşluğa düşünce, daha önce zaman ayıramadığım resimle ilgilendim, bu arada mozaikle tanıştım, bir dernekte görev alarak imkanı olmayan okul ve çevrelerine yardımcı projeye katıldım, kütüphane kurulmasında destek oldum. Kısaca çocukların okulda olduğu tüm saatlerde yapacak bir şey bulmaya çalıştım. Çok yakında, saatleri çocukları etkilemeyecek şekilde mesleğime dönüyorum.

Çok fazla sesimi çıkaran ve isyankar biri değilimdir ama evlenip yüksek binalara taşınınca, yıldızlı gökyüzünü özlemeye başladım. Bütün canlılar dışarıda, gökyüzünün altında uyuyor, biz bu kibrit kutularının içinde hapisteyiz diye isyan ediyordum. Üstelik işyerimde de uzun yıllar pencere yoktu.

Bu ihtiyacımı balkondaki saksılarla gidermeye çalışıyor ve eşime yakında balkonu toprak doldurup çim ekeceğim diye takılıyordum.

Bir şeyi çok isteyince olurmuş, sonunda bir bahçemiz oldu, ben de sağlığımın yettiği kadar vaktimi ayırmaya çalışıyorum.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Bazen günde beş dakika bazen de beş saat.

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

Henüz her şeyini keşfedemedim ve yakalamakta zorluk çekiyorum, bu nedenle yok.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Yeni üyelere iyice okuyup anlamadan başlık açmamalarını öneririm.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?
Fiziki olarak vakit ayıramasam da zihnimi sürekli dolduruyor. Resim ve mozaik çalışmalarıma devam edemememin en büyük nedeni sanırım bahçe. Çünkü eylemden önce düşünce, plan safhasına kendimi çok kaptırıyorum ve resimde aldığım hazzın aynısını bahçeden de alıyorum.

Ağaçları seyretmeyi, dokunmayı severim ama cinsleri hakkında çok bilgim yok(meyve ağaçları hariç). Yerim de ağaç için yeteri kadar geniş değil. Çiçeklerle, onların bakımıyla, cinsleriyle, istekleriyle ilgili araştırmayı severim. Hazır bitkiyi çok ucuz da olsa almaktan çok, dalından ya da tohumundan kendim yetiştirmeyi tercih ederim.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Bu sene bahçeye ektiğim üçüz çiçekleri ağustos ayına kadar hiç çiçek açmayıp, tahminimden uzun boya geldiler, üstelik rastgele yerlere ekmiştim. İstanbul’da bu çiçeğin açmayacağını düşünerek diplerinden kesmeye başladım. Elime aldığım bir dalda beyaz yaprakları görünce kestiklerime çok üzüldüm, hâlâ üzülüyorum çünkü sağ kalanlar çok güzel oldular.

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

İstediğim çiçekler arttı. Yerimi verimli kullanıp bunlara kavuşmayı planlıyorum. Çevreci düşüncelerde yalnız olmadığımı anlayınca cesaretim ve yapacaklarım arttı.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Henüz katılamadım. İstanbul toplantısını dört gözle bekliyorum.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

İlk kitabım, babamın Hürriyet gazetesinin kuponlarıyla 1970’li yıllarda aldığı “Evde ve Bahçede Çiçek” kitabıydı. Ortaokul yıllarında evde bunu bulmuş, elimden düşürmemiştim.Üstelik hiç de resim yoktu.

İklimimize uygun bitkileri, bunların değişik açılardan kullanımını çok planlı anlattığı ve resimlerle desteklediği için “Dış Mekan Süs Bitkileri ve Peyzajda kullanımları” (Dr. Gürkan Ceylan) kitabını ve aylık EvBahçe dergisini önerebilirim.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

İsim verirsem, adsız kahramanlara haksızlık ederim. Eli-emeği değen herkesten öğrenilecek bir şey vardır.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?

Üye olduğum başka forum yok. Niye burada olduğumu açıklamıştım.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Almadım, almak isterim.

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?
Her çay, kahve, dinlenme molasında. Dışarıdan eve her gelişte. Bazen abartıyorum da…

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Resim ve mozaik. Fotoğraf çekmeyi severim ama bunun eğitimini almayı ve iyi bir makinaya sahip olmayı isterim. Ortaokul yıllarında şiir severdim, uzun bir ihmalden sonra Gül Kahvehanesi ile tekrar okumaya başladım.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Çok güzel bir paylaşım. Bazen içim gidiyor, bazı bitkiler rüyalarıma giriyor ama şimdiye kadar istemeye çekindim. Bu yaz sonu tohum ve çelik gönderimi yapacağım, sonra belki isteyebilirim.

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

İlk başlarda sevgili Limon’un samimi yazıları, Güler Hanım’ın tecrübeli yazıları ve Sevgili Sebahattin Sargın’ın forum kullanımındaki yol göstericiliği ile cesaretlenmiştim. Şu an olumlu yönde etkileyen üye çok, isim sayamam.

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?

ÇYDD

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?

Katılmak gerekir.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

Yeterli bulmuyorum, son zamanlarda biraz hız kazandı, umarım halkın daha çok ilgisini çeker ve izlenir.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

İmkanı olan her yerde yapılmalı. Bahçe tanımayan çocukların eğitimi için de çok önemli.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;

ağaç: Zeytin
çiçek; Sardunya
kitap: Yüzyıllık Yalnızlık- Gabriel Garcia Marquez
şarkı:
Sözleri pek dinlemem, her türde kulağıma güzel gelen ses.

müzik grubu/müzik sanatçısı: Fahir Atakoğlu
ressam: Van Gogh
şair: Nazım Hikmet
film: Çingeneler Zamanı
web sitesi:
agaclar.net

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön