View Single Post
Eski 13-06-2007, 16:42   #30
Faruk Tuzcuoglu
Ağaç Dostu
 
Faruk Tuzcuoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2007
Şehir: Izmir - Karaburun
Mesajlar: 360
Ekilmeden Once Hazirlik Devresi

Sevgili arkadaşlar,

Buralarda diğer işlerimle uğraşırken bir yandan da arada sırada Bambu Grubuna göz atıyorum. Birkaç gündür kimse birşey yazmayınca içim karardı doğrusu.
Okuyacak birşeyler aradım. Tecrübe aktarımı...

İçimden, bunca başarılı ekim ve yeşertme tecrübesi varken aslında bana laf düşmez diye düşündüm. Ben hikaye mi yazıyorum diye sordum kendime? Çünkü ben gerçekten okuduklarımı ve tercüme ettiklerimi yazıyorum.

Örneğin tohumların ekilmeden önce hazırlanmaları. Sanırım iki yazı yazdım bu konuda fakat daha ıspat edilmiş değiller. Yani benim yeşeren tohumlar hakikaten bu nedenle mi yeşerdi yoksa kendisi zaten o yetenekte mi idi?
Okadar çeşitli bilgi varki ortalıkta insan karar vermekte zorlanıyor. Ben gene de ne yaptı isem kayda aldım ve aktardım.

Gerçek şu ki, her tohum kendi şartlarında hazırlanır. Üreticisinden şartları içeren yazısı ile birlikte gelir. Ben şahsen bu reçeteleri merak ediyorum. Ayrıca yeşertme başarısının ardındaaki hikayeyi de okumak isterdim.

Tohumun hazırlanması ve ekim şartlarının gerçek hikayesini merak ediyorum.

Bu ara benimkiler de 15 cm ye yakın boy attılar. fakat şartlar bir fidanin yetişmemesi için neler gerekiyorsa öyle idi. Pazartesi günü sıcaklık 32 C idi Karaburunda.

Fidanlık oylesine cascavlak güneş altında duruyordu. Örtüsünü örtmek zahmetli olduğu için kenarda idi. Zaten hiç örtülü görmedim fidanlığı.

Toprak kupkuru idi. Kimbilir kaç gün sulanmamıştı. Gariban bambularım yine de kahramanlar gibi duruyordu. Ölen ölmüş kalan sağlar bizimdi. Bazıları arada sırada yapılan sulamanın şiddetinden fidanlıktan süzülmüş yerde açmıştı. Asıl kahraman onlardı. Yine Dendrocalamus Strictus idi bu.

Arkadaşlar bunlar sıradan tohumlar değil,
TROPİK türler idi. -1C dedin mi dayanım sınırına geliyor.
Özellikle Türkiye-Karaburun nin kurak şartlarına uymasını beklediğim
Dendrocalamus Strictus öne fırlamıştı.
Yarın onları poşetlere almaya gidiyorum.

Ne derler ? Adam olacak bambu filizinden belli olurmuş.

Şu anda tecrübelere nekadar ihtiyaç duyuyorum bir bilseniz ?

Sevgi ve selamlar,
faruk Tuzcuoğlu

Faruk Tuzcuoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön