Konu: aysemelike
View Single Post
Eski 21-10-2008, 13:55   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
aysemelike

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

Agaclar.net’i arka bahçeme ekmek için internette enginar fideleri ararken buldum. Önce adı dikkatimi çekti, sonra içeriği. Üye olup, enginar fidelerini de bulunca tiryakisi oldum kaldım.

Burada neler öğrendiniz?


Burada çok şey öğrendim. Herşeyden önce benim kadar ve benden çok daha fazla doğa tutkunları olduğunu, bir forum sayfasının bu kadar faydalı kullanılabileceğini öğrendim.

Pek çok bitkinin türkçe ve latince adlarını, nasıl yetiştirildiklerini yine buradan öğrendim.

En hoşuma giden yanı ise hiç aklınıza gelmeyecek konularda konu başlıklarının açılıp sizin her an bir şey öğrenme fırsatına sahip olmanız….

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?


Buna cevap vermek çok zor ama sanırım soğanlı bitkilerle ilgilenen arkadaşlar pratik bazı cevaplarımdan yararlanmış olabilirler.

Sizi tanıyalım


Şu sıralar 43 yaşındayım, lisede bir kızım, orta son sınıfa giden bir oğlum var. Aslen Trakyalıyım ama Ankara’da doğup büyümüşüm. Doğa ve toprak sevgimin Trakyalı genlerimden geldiğine inanıyorum.

Tıp doktoruyum, uzmanlık alanım temel bilimler Fizyoloji. 25 yaşında Ankara’dan doktor olarak ayrıldıktan sonra Samsun , Eğirdir (Isparta) ve Denizli de yaşadım, son olarak Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesindeydim.

Üç ay önce İstanbul’a taşındık ve şu sıralar Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak fizyoloji derslerini anlatıyorum. Üniversitede en sevdiğim görevlerimden bir ders anlatmak, öğretmenliğin olabilecek en güzel uğraş olduğunu düşünüyorum.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?


Bundan üç ay öncesine kadar mevsimine göre günde 3-4 saati bahçede bitkilerle, bahçe işleri ile ilgilenerek geçiriyordum. Artık bir apartman dairesindeyim ve henüz sadece 5 saksım olduğu için onlara günde 15 dk yetiyor. Bu çiçeklere yetiyor ama bana yetmediği için Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesinde gönüllü çalışmaya başladım. Haftada en az iki gün bahçeye uğramaya çalışıyorum, 1-3 saat verilen işlere bakıyorum. En son bir çiçek tarhını çapalayıp, temizliğini yaptım…

Bunun dışında bitkilerle ilgili yazıları okumak ya da yazmak konusunda da internet ortamı ve kitaplarla geçen bir zamanım da oluyor…

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu"diyebileceğiniz neler var?


Agaclar.net’eşu olsaydı ya da olmasaydı diyebileceğim bir şey yok aslında. Zaten olmasını istediklerimi (yeni bir konu, galeride bir bölüm vs..) iletebiliyorum. Aslında soruyu düşününce aklıma geldi, belki yazılan bilgilerin toplanabileceği bir e-kitap oluşturulabilir, ne kadar mümkündür bilemiyorum….

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?


Ben bu forumda üye herkesin herhangi bir öneri olmaksızın kendini bulduğunu, geliştiğini düşünüyorum, hatta bunu gözlemliyorum. Ama nacizne bir önerim şu olabilir; herhangi bir konuda sorumuz olduğunda onu sormadan önce hazır internette iken araştırmamızı, sonra içinden çıkamadığımız yanını sormamızı önerebilirim. Bu hepimize zaman kazandırabilecek ve hatta belki birlikte daha çok yol almamızı sağlayabilecek bir yöntem olabilir diye düşünüyorum.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?


Bitkilerle ilgilenmek beni sakinleştiriyor, hayatın zor anlarını kolaylaştırıyor, öfkeli isem öfkemi yatıştırıyor, üzgünsem mutsuzluğumu alıyor. Doğaya bakmak beni her zaman dinginleştiriyor, kaderci değil de bir düzenin bir parçası olduğumu hissettiriyor.

En çok ilgilendiklerim ise soğanlı bitkilerle, tırmanıcılar.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olayhangisi?


Aslında her birinin gelişimi ilgi çekici ve olağanüstü geliyor bana.
Fakat köpeğimiz Dost ile yaşadığımbir anı ilginç olabilir.

Bir zaman bahçeme begonvil ekiyordum, köpeğimiz Dost ki bir kangal-çoban kırmasıdır, etrafımda dolanıp duruyordu, onunla ilgilenmemi istiyordu ama ben onu kovaladım, begonville ilgilenmeye devam ettim. Hiç ses etmedi, uzaktan beni seyretti.

Akşam yattık sabah kalktık, bahçeye çıktığımda begonvil, kökünden çıkarılmış, kökü güzelce silkelenip çıktığı çukurun kenarına bırakılmıştı. Tam ne olmuş derken, Dostun uzakta yere yatmış, göz ucu ile bana baktığını gördüm. Benim ona bakışımı burada anlatmak istemiyorum, J. Bu Dost’un bahçede ilk ve son kök silkeleyişi oldu, ben de o da bu olaydan bir şeyler öğrendik!

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?


Hayır olmadı ama bitkilerle ilgili pek çok paylaşım nedeni ile mevcut yaptıklarım ve yapmak istediklerimle ilgili cesaretim arttı diyebilirim.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?


Ne yazık ki bugüne kadar mesafeler nedeni ile toplantılara katılamadım ama forumda yakın takip ettim, umarım bundan sonra en azından İstanbul toplantılarına katılabilmeyi umuyorum.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?


Son çıkan “Bahçıvan’ın El Kitabı” nı, Turhan Baytop’un “Türkçe bitki adları sözlüğü” nü daima elinizin altında bulundurun derim….

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

Hayrettin Karaca, Ali Nihat Gökyiğit, Uygar Özemsi; Bu üç örnek insanın tüm doğa dostlarına öncüolabileceğini düşünüyorum. Tabii adını bilemediğim ama varlığını bildiğim dahapek çok insan var.

Bu forumda yer alan pek çok kişiyi de sayabilirim ama birini unuturumda kalp kırarım diye korkarım, onlar kendilerini ve forumda olanlarda onları biliyor desem!..

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıranözellikler ne?


Başka hiçbir foruma üye değilim, bu nedenle agaclar.net’i onlardan ayıran özellikleri de bilemiyorum.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Hayır herhangi mesleki bir eğitim almadım ama almayı planlıyorum.

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?


Bir ara günde bir iki saati buluyordu, iş yoğunluğuma göre değişiyor, aslında kendimi kontrol etmeye çalışıyor ve belli bir disiplinde takip etmeye çalışıyorum.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Her türlü elişini denemeye ve öğrenmeye çalışırım. Eğitimle ilgili projeler ilgimi çeker, iş hayatımda öğrenci kulüpleri, burs komisyonu gibi eğitim faaliyeti dışı konularla da ilgilenirim.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?


Evet katıldım ve çok sevdiğim bir bölüm. Bir iki kez ben yolladım, bana yollandı, gerçekten keyifli bir alışveriş. Fakat bir iki kez verdiğim sözü elimde olmayan nedenlerle tutamadım, bu beni mahcup etti. O nedenle artık daha dikkatli olmaya çalışıyorum.

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?


Mahmut Leventoğlu, Vildan sönmez, Sebahattin Sargın ilk aklıma gelenler, yaklaşımları olumlu, uzlaştırıcı, her an yardıma, paylaşıma açık olmaları hoşuma gidiyor. Ama bu pek çok diğer kişiye haksızlık olmasın, öyle çok okumayı sevdiğim, adını görünce ne yazmış diye merak ettiğim insan var ki bu forum da!

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?


TEMA, DYDD bunlara resmen üyeyim ama aklıma gönlüme uyan her derneğin kampanyalarını takip eder ve elimden gelen kadarı ile katılmaya çalışırım.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?


Bugüne kadar aktif katılabilecek bir imkanım olmadı ama internet üzerinden yapılan bazı aktivitelere katılırım.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?


Ne yazık ki yeterli bulmuyorum. Kanal “İz”i bu konuda beğeniyorum. Ama onda bile bitkilerle ilgili bir program yok. Bir zamanlar TRT de hafta bir kez bile olsa bir bahçe programı yayınlanırdı, ondan da eser kalmadı. Bir de Elma TV de kısa bir bitki tanıtımı olurdu artık ana da rastlamıyorum. Bence BBC de olduğu gibi bir bahçe programı yapılabilir ama raiting kaygısı olmayan bir kanal nereden bulunacak?

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?


Kesinlikle mükemmel olduklarını, yaygınlaşması gerektiğini düşünüyorum. Denizli de belediyeye bu öneriyi götürmüştüm, belki bu yıl onlarada yaparlar…

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;
ağaç:
Salkım Söğüt
çiçek;
Lale
kitap:
Güneş Umuttan Şimdi Doğar , Türkan Saylan Bibliyografisi
şarkı:
badem ağacı (badem grubunun)
müzik grubu/müzik sanatçısı:
Yüksek Sadakat / Sezen Aksu
ressam:
Monet
şair:
Orhan Veli Kanık
film:
Hayat Güzeldir
web sitesi:
bbc.co.uk/gardening

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön