View Single Post
Eski 20-10-2008, 20:14   #3
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Yürüme yolu adım taşı

Yürüme yolları bahçenizin geneli ve eviniz ile uyumlu olarak yapılırlar. Dolayısıyla bunları değerlendirmeden size bir öneride bulunmak son derece havada kalmış olur.

Çim içerisinde serbest adım taşı döşeyebileceğiniz gibi altı harçlı bir yolda yapabilirsiniz.

Tesviyeyi düzgün yaptırır ve öncesinde toprağın basılmasını, oturmasını sağlarsanız uygulama sonrası çökmeler yaşamazsınız.

Harçla yapılan uygulamalarda ot çıkışı olmaz. Yürüme yollarında ot mücadelesi için ilaçlama yapmak doğru olur.

Kaplama malzemesi size çok zengin bir tercih hakkı sunar. Tek tip malzeme kullanmak zorunda da değilsiniz. İki malzemeyi karıştırmak mümkün. Örneğin, yolun iki kıyısına tuğla bordür yaparsınız, arasına belli bir tasarımda washbeton yani üzeri doğal çakıltaşı kaplı karo ve granit küp taş kullanılarak yapılmış bir yol da mümkün. Ahşap malzemeyi seviyorsanız, demir yollarından çıkan eski traverslerden alıp kestirerek kullanabilirsiniz. Doğal taş karolar var, traverten,andezit, granit, kum taşı, bazalt. Kayrak seviyorsanız serbest kayrak var, ebatlandırılmış kayrak var.

Ben kotta kullanmayı da severim. Özellikle karolajlı bir tasarım yapmışsak burada taban tuğlası kullanırız.

Burada serbest kayrak adım taşı ile yapılmış yol görüyorsunuz. Taşların arası çim derz. Bu yolun nasıl yapıldığını Ege Serabahçecilik sayfasından öğrenebilirsiniz.
Name:  51.jpg
Views: 32825
Size:  47.1 KB

Burada tuğla bordürlü serbest kayrak arası çakıl taşı döşemeli bir yol var ( altına harç uyguladık)
Name:  79.jpg
Views: 37858
Size:  42.0 KB

Bu tuğla bordürlü küp granit taş uygulaması ( altına filler malzeme uygulandı);
Name:  111.jpg
Views: 28693
Size:  38.5 KB

Bu harçlı ve derzli bir kayrak yol;
Name:  123.jpg
Views: 31498
Size:  50.0 KB

Bu da farklı bir tasarımımız, traverten ve tuğla, yürüme yolu çim ve çiçek parterini ayrıyor. Altına harç, traverten ve tuğla arasına derz uygulandı;
Name:  167.jpg
Views: 37668
Size:  56.2 KB

Elbette örnek çok, yol antik çakıl mozaik de (podima) olabilir, seramik de. Dediğim gibi bu hem eviniz, hem bahçenizin tasarımı, hem de ihtiyacınızın ne olduğu, hem de yola ayırdığınız bütçeniz ile ilgili.

İhtiyaçtan kastım şudur; bu yolun kullanım sıklığı ne, bebek arabası, pazar arabası ya da tekerlekli sandalye vs. bir araç yolu kullanacak mı, yol ortalama kaç kişinin kullanımında, hatta küçük çocuk var mı dan tutun, topuklu ayakkabı veya sandalet ne sıklıkta giyiliyora kadar müşteriyi bayıltan sorular bile sorarız.

Bu konuda bulunduğunuz ilde bir profesyonel yardım almanız da mümkün. Yukarıdaki analizleri yaparak sizin için en doğru, en güzel ve bütçenize en uygun yolu tasarlatıp yaptırabilirsiniz.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 20-10-2008 saat 23:11
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön