View Single Post
Eski 05-07-2006, 11:35   #24
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Bu başlık çok güzel olmuş ancak daha alt birimlere yani Bitki besinleri hakkında bilgi, Bitki besin maddesi noksanlıkları, Bitki besin maddesi fazlalıkları gibi özelleştirilerek ayrı başlıklarda veya kategorize edilerek verilse daha iyi olur kanaatindeyim.

Ancak medem ki bitki yetiştiriciliği ve bitkiye dair herşeyin bulunduğu bir forumumuz var o zaman bitki yetiştirmenin en önemli ayaklarından birisi olan gübrelemede de bundan daha geniş bir bilgiye ihtiyaç var. Hatta öyle olmalı ki bu forum internette bitki gübreleme hakkında aranan bir bilginin bulunabileceği bir yer olmalı. Zira bir çok konuda aranan bilginin bulunduğu bir yer şimdiden oldu bile.

Düşünün ki bir bitki yetiştiriyorsunuz bir çok kültürel işlemin yanında (Budama, aşılama, köklendirme, mücadele vs.) elde edemediğiniz bir etkiyi gübreleme ile gayet rahat elde edebilirsiniz. Zira köklendirmeden tutun da meyve hasadına kadar her aşamada gübrelemenin etkisi kaçınılmazdır.

Bu gün için madem ki bitki meraklısısınız bitkinizde %100 bir kontrol için gübrelemeden anlamak zorundasınız. Kontrol ya ağaçtadır ya da sizde. İşte yetiştirmede kontrolün büyük oranda sizin elinizde olduğu yegane çözüm gübrelemedir. Yukarıda bahsi geçen bütün bitki besin elementleri kendisiyle veya diğer bitkilerle birlikte bitkilerde sebebi belli etkilere sahiptir. Ve sizin hangi besin maddesinin hangi işlevi yapıyor olduğunu bilmeniz bitki üzerinde bir gelişme kontrolüne sahip olmanızı sağlar.

Örneğin kök veya gövde kalınlığı konusunda fosfor ve potasyum sizin uzamış bitkinizin budama yanında kök ve gövde kalınlığı konusunda kontrolünüze olanak verir ama bu ****** zaman alır. Bir besin maddesinin yanında o besin maddesiyle başka bir besin maddesinin birlikte etkisi bitkide başka bir etkiye de neden olabilir. Bu nedenle bitki besin maddelerinin bir bitkideki etkisini ve makro bitki besin maddeleri dediğimiz

Sırasıyla:

N-P-K

Azot-Fosfor-Potasyum

Dal-Döl-Bal (En basit anlatım)

oranlarının değişikliği yanında mikro besin maddeleri dediğimiz elementlerin (Demir, çinko, bakır, mağnezyum, kalsiyum vs.) varlığını tanımak çok önemli bir çözümdür ancak zaman ve tecrübe de ister. Yani bitki besin elementlerini tanımak zorundasınız ki bitkiye istediğniz etkiyi yaptırabilesiniz.

Bunun dışında yukarıda fıçı yöntemi anlatılmış ki onda da herhangi bir bitkinin fazlalığı **** noksanlığı başka bir bitki besin maddesinin alımına antogonizmik bir etki yapabilir yani fazlalık ya da noksanlık başka bir bitki maddesinin yarayışlılığını etkiler. bunu bilmek de yine bitki besin meddelerini tanımaktan geçer.

Bitki besleme ayrı bir daldır ancak her zirai dalı etkiler ve etkilemelidir. Bu gün için gübrelerin çeşlitliliği ve şelatlı halde kolay bulunabilir halde bulunabilmesi insanlığa topraksız ortamlarda bitki yetiştirme avantajını sağlamaktadır.

Ben çalıştığım kurumda hobiciler için sebze fidesi üretip satıyorum. Bitkilerimde istediğim etkiyi sağlamak için 1,5-2 Ec (Emülsiyon konsantre) oranında şelatlı gübre EC metre ile ölçerek kullanıyorum.

Bu gübre oranı tuzlu formda bulunan şelatlı gübrenin bitkinin yapraktan ve kökten dayanabileceği tuzluluk oranını ölçüyor ve siz herhangi bir dozlamaya gerek kalmaksızın gönül rahatlığı ile kullanabiliyorsunuz, bu kullanım az bir su veya çok miktarda su için gereksiz gübre kullanımının önüne de geçiyor aynı zamanda hatta piyasada kullanılan şelatlı formdaki sıvı bitki besinleri bu aletle dozlanıp hazırlanıyor. Ancak kullanımı basit olmasına rağmen bilmek gerek. Gerçi biraz aletin reklamını yapıyor gibi hissettim ama kullanmaya başladıktan sonra çok sorunumu çözdü.

Bunun dışında ben şelatlı gübreleri kullanırken (Bitki üzerindeki kontrol bende olması için şelatlı gübreleri tercih ediyorum)

Örneğin:

N-P-K sı 12-10-40

Dal-Döl-Bal (sırasıyla yapmak istediğiniz etkidir ancak daha ayrıntılı etkileride mevcuttur)

kullandığımda az miktarda azot etkisinden dolayı yeşil aksam gelişimi, az miktarda fosfor etkisinden dolayı kök-gövde ve dal gelişimi ve potasyum çokluğundan dolayı daha çok ta gövde kalınlığı-kök sayısı-hastalık ve kuraklık dayanımı gibi etkileri kontrol edebiliyorum. Bunun dışında muhtelif renk etkilerini kalsiyum, mağnezyum ve demir ile takviye ederk daha canlı, sağlıklı ve gösterişli bitkiler elde edebiliyorum.

Elbette bu belli bir birikim ve tecrübe gerektiriyor ama mademki bitki yetiştirmeyi öğreniyoruz e hem bir yerden başlamak gerekiyor hem de bitki besleme işini öğrenmek...


Düzenleyen malina : 08-07-2006 saat 22:58
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön