View Single Post
Eski 15-10-2008, 16:01   #1
Cumhur Tonba
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Krizantem, Karanfil ve Gerbera'da Yaprak Galeri sineği

( Liriomyza trifolii)

Esas zararı larvalar yapar. Larvalar yaprağın parankima dokusu içinde beslenerek beyaz renkli galeriler meydana getirirler. Bu galerilerin içi çizgi görünümünde larvaların pislikleri ile doludur. Yoğunluk fazla olduğunda yaprak dökümüne ve çiçeklerin sağlıksız olmasına neden olarak, pazar değerini düşürür.

Konukçularının fazla olması ve dış ülkelerde karantina listesinde yer alması nedeniyle ihracatımız için önemli bir zararlıdır.

Polyfag bir zararlıdır. Kasımpatı(Krizantem), Karanfil, gerbera, Jipsofila, domates, biber, bakla, patlıcan, fasulye, bezelye, kereviz, pamuk ve yabancı otlarda zarar yapmaktadır.

Ergin grimsi-siyah renkli 1.3-2.3 mm uzunlukta, yandan kamburumsu görünüştedir.

Yumurtalar 0.2-0.3 mm uzunlukta beyaz renkte, parlak ve şeffaftır. Pupalar 1.3-2.3 mm uzunllllukta, oval şekilde olup portakal sarısı renkli daha sonra kızıl kahverengiye dönüşür. Topprak içinde veya yaprak yüzeyine yapışık durumda pupa olur.

Larvalar 3 mm uzunluğunda, silindir şeklinde ve portakal sarısı rengindedir.

Seralarda sıcaklığa bağlı olarak çok sayıda döl vermesi nedeniyle ergin çıkışları yıl boyunca görülebilr.

Zirai Mücadelesi

Kültürel Önlemler. Seranın kapıları ve pencereleri en küçük delikli sinek teli ile kaplanmalı, zararlı ile bulaşık fideler seraya dikilmemelidir. Dikim sonrasında genç dönemde yapraklar üzerinde erginlerin beslenmeleri sonucu oluşturdukları sarı noktacıklar veya galeriler görüldüğünde bu yapraklar koparılmalıdır. Sera içindeki ve dışındaki yabancı otlar temizlenmelidir. Hast sonrası seradaki bitki artıkları temizlenerek, toprak derince sürülmeli böylece toprakta kalan pupalar yok edilmelidir.

Kimyasal Mücadele: Yapraklarda ilk galeriler görüldüğünde yaprak başına ortalama 4-5 adet içinde larva bulunan galeri tespit edildiğinde ilaçlamaya başlanmalıdır.

Tarım Bakanlığı Bitki Koruma El Kitabı
Daha ayrıntılı bilgi için Tarım İl-İlçe müdürlüklerine danışınız.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön