View Single Post
Eski 14-10-2008, 11:39   #6
zerdüşt
Ağaçsever
 
zerdüşt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-05-2008
Şehir: bursa
Mesajlar: 57
Herkese merhabalar,

Dormansiyi kırmada porçözün işe yarayıp yaramadığını kontrollu olarak test ettim. (sadece albizza julibrissini tohumları için geçerlidir)

Gülibrişim tohumlarını bir kaç dakika porçöz içerisinde tutup ektiğimizde 3 gün içerisinde sonuç alınabiliyor. Toprak sıcaklığını pek dikkate almadım ancak ortalama oda ısısının altına düşmediğinden eminim. Bunun yanı sıra toprağın sürekli ıslak (nemli değil) kalması durumunda olumlu sonuç alabiliyorum. Sadece nemli (kuruya yakın) olan topraktaki tohumlar hala öylece yatıyorlar **** çok az gelişme gösterip öylece kaldılar.

Tohumların çimlenmesi için; toprağın bir kaç santim altına ekilmesi çimlenmeyi geciktiriyor hatta önleyebiliyor. En hızlı sonuç aldığım tohumlar nerdeyse yarısı toprak dışından görünenlerdi.

Bir de derseniz ki: 'gülibrişim tohumlarında porçözle dormansiyi kırmayı tercih eder misiniz?' diye, hemen kesinlikle 'hayır' diyorum. Çünkü tohumları 1 gün su içersinde bekletip, ıslak toprak yüzeyine dağıttıktan sonra sadece üstünü örtecek şekilde toprakla kaparsanız başarı oranınız artıyor.

Porçözlediklerimde çimlenme oranı 10da 3 , suda beklettiklerimde 10da 4. Kalan tüm koşulların eşit ve tüm tohumların dolu olduklarını varsayıyorum.

Saygılarımla....

zerdüşt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön