View Single Post
Eski 12-10-2008, 11:54   #1
Cumhur Tonba
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Fındık Kurdu

(Curcilio nucum L.) (Col..: Curculionidae)

Beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelerde zararlı olan bir böcektir. Fındığın meyve kabuğunu kemirerek delen böcek, kabuk içindeki yumuşak etli kısımla beslenir. Normal iriliğe erişinceye kadar zarar gören meyvelerde kabuk içindeki etli kısım bozularak sarı bir renk alır. Sonradan renk kabuk üzerinde de belirir. Kabukta çöküntüler oluşur. Zarar şekline halk arasında Karamuk denir. Meyve normal iriliğine eriştikten sonra zarara uğrarsa meyve içi kararır. Kabukta oluşan çatlaklardan dışarı sızan bir sıvı kabuğu kirletir. Halk arasında Kara Karamuk denilen zarar şekli meydana gelmiş olur. Bir böcek 80 meyveye zarar verebilir. Bir dişi böcek, yumurta koymak suretiyle ortalama 42 meyveye zarar verir.

Erginler kül renginde 6-7 mm. boyunda ve hortumludur. Bacaksız olan larvaları beyaz, tombul ve kıvrıktır.

Zirai Mücadelesi:

Kültürel önlemler: Bahçe toprağının çapalanması yoğunluğun azalması üzerinde önemli etkendir. Bu işlemin bitki köklerine zarar vermeyecek şekilde yapılması gerekir.

Kimyasal mücadele: Mücadele, meyveleri zararlıdan korunması amacını güder. Meyveler mercimek iriliğini alınca bahçe büyüklüğüne göre 10-30 ocak seçilir. Ocaklar silkelenerek düşen erginler sayılır. Sayım sonunda 10 ocakta 2 den fazla ergin böcek görülürse mücadele gereklidir.

Tarım Bakanlığı Bitki Koruma El Kitabı ve Ders notlarım.
Kimyasal mücadele için İl-İlçe Tarım Müdürlüğü'nden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön