View Single Post
Eski 09-10-2008, 16:34   #8
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Yavaş şehir oluşturmak için önce özveri lazım.

Merhaba,

Sn. Todor,

Sayenizde haberdar olduğum yavaş şehir oluşumu hakikaten güzel ve gerekli. Yaşam alanlarımızın türlü tehditlere açık olduğu bu çağda bizde yavaş şehirlerimizi yaratmalıyız.

Aslında bizim birçok yavaş şehirimiz vardı ama biz onları teknolojinin nimetlerinden vazgeçemediğimiz için hızlı şehirler haline getirerek yok olma sınırına getirdik.

Mesela Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada, Bodrum, Marmaris, Göçek, Patara, Mersin, Bergama, Ayvalık, Akçay, Altınoluk, Babakale, Yalova, Birgi Bunlar benim aklıma gelenler. Daha yüzlerce var. Bir o kadarıda keşfedilmeyi bekliyor.

Her güzel yere gidip yerleşip daha sonra oralara vazgeçemediğimiz şehir teknolojisini ve alışkanlıklarımızı götürerek oraları mahvetmedik mi?

Akçayda doğal ortam ile hiç uyum sağlamayan Olivecity diye bir alışveriş merkezi Altınolukta da bir başkası inşa edildi. Hepsi birkaç bin metre 2 olan Bodrumda kaç tane Alışveriş merkezi var ?

İlk başta yazlıkçı olarak gelenler daha sonra şehirden kaçarak bu güzel beldelere gelip yerleşiyorlar. Birkaç hafta yaşayınca şehirdeki alışkanlıkları hatırlayıp önce aldıkları arazideki ağaçları kesip zenginliklerinin göstergesi olacak üç katlı muhteşem bir villa yapıyorlar,

Kestikleri asırlık Zeytin ağaçlarının yerine bölgenin ikliminde yetişemeyecek akla hayale gelmedik pahalı bitkiler dikiyorlar. Sadece pahalı arabalarını veya 4x4 jiplerini koymak için inşa ettikleri garajlar için onlarca ağaç kesiliyor.

Tabi bölgeye yerleşenler yerli halkın sayısını geçince o güzelim belde önce belediye oluyor daha sonra seçimlerde artık o bölgeden rant sağlama savaşı başlıyor. İmara açılan tarlaların sahiplerinin de oyunu alarak başa gelenler ilk önce bölgedeki tarihi dokuyu yok ediyor ve yandaşlarına para kapısı olacak belediye hizmetlerini başlatıyorlar.

İşte güzelim beldelerimizin ve sağlıklı yaşamın kaynağı olan yerleşim yerlerimizin yok olma öyküsü. Bizimde yavaş şehirlerimiz vardı ama biz onları rahatımız ve vazgeçemediğimiz alışkanlıklarımız uğruna yok ettik. Yalan mı?

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön