View Single Post
Eski 01-07-2006, 19:04   #17
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Humeyra
Görünen o ki organik tarım ancak çok iyi yetişmiş profesyonel bir ekip ve özel çevre şartlarında yapılabilecek bir iş. Bir yerde okumuştum, tavuk gübresi bile hayvanlara verilen kimyasal besinler yüzünden organik tarımda kullanılamıyormuş.
Bir de "Kontrollü tarım" hakkında yazılar okuyorum. Bu da belli kurallar çerçevesinde, mümkün olduğu kadar tabii şartlarda ürün yetiştirme anlamına geliyor. "Yani hepsini yapamıyorsan, tamamen vazgeçme" türünden bir şey. Bu konuda yapılacak öneriler bizim gibi arka bahçesinde, balkonunda bir şeyler yetiştirmek isteyenlere daha faydalı olur gibime geliyor.
Humeyra'cığım, kontrollü tarım, hepsini yapamazsan birazını yap vazgeçme şeklinde bir tarım değildir. Tam aksine çok ciddi şartları, kuralları olan, kontrollere ve belgelendirmeye tabi bir tarımdır.
Organik tarım, iyi tarım gibi sertifikasyona bağlı sistemler hep kontrolllü tarım örnekleridir.

Örneğin gübre verebilirsin ama önce hem toprak hem yaprak analizi yaptırman ve bunu kayıt altına alman gerekir. İlaç atacaksan, yayınlanmış izin verilen ilaçlar listesinden seçim yapabilirsin ancak ilaçlamayı kayıt altına alman gerekir, ne gerekçeyle yaptın, ne kadar verdin, ne zaman verdin, nasıl bir ekipman kullandın, ilaçlama operatörün kim, ilaç tankını çalkalayınca nereye dökeceksiniz o bile kurallara bağlı. Bütün kurallara uymak da şart.

Organik tarım yapmak için çok iyi yetişmiş profesyoneller olmak gerekmez, ama bütün bu kontrollü sistemlerde kurallara sıkı sıkıya bağlı olmak gerekir.

Tavuk gübresinin tuzluluk problemi yarattığı doğru. Bu yüzden saf olarak kullanılmaz, organik tarımda ise ruhsatsız veya izinsiz hiç bir gübre kullanılmaz.

Arka bahçesinde veya balkonunda birşeyler üretmek isteyenler ise organik tarımda olduğu gibi doğal yöntemler kullanmalı, ev ilaçları kullanmalı veya zirai ilaçları mutlaka uzman mühendis tavsiyesiyle ve etiket bilgisine göre uygulamalıdır.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 02-07-2006 saat 21:22
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön