View Single Post
Eski 06-10-2008, 19:16   #1
mahon67
Ağaç Dostu.
 
mahon67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 870
Ok ucu, bataklık patatesi

ok ucu, bataklık patatesi

Bitki Tanımı
Su kenarlarında yaşayan ok şeklinde, yenilebilir, gösterişli, yumru şeklinde bitkilerdir. Oldukça serttir. 30 cm’ye kadar büyür, güneşi çok sever.

Kullanımı:
Yumru kök krem rengindedir. Kaynatılarak, fırında pişirilerek ya da kızartılarak yenebilir. Ancak pişirilmeden yenmemelidir. Protein değeri %4 ile 7 arasında olup bir kök bitkisine göre oldukça iyidir. Genç sürgünleri yenilebilir. Servise hazırlamanın kolay bir yolu, yumruları yumuşayana kadar kaynatıp ince dilimler halinde tereyağı ya da susam yağı ile servis etmektir. Eğer artarsa, tereyağsız ve soğuk olarak vinaigrette sosu(zeytinyağı. sirke. tuz ve karabiber karışımı sos) ile salata biçiminde sunulabilir.

Ekimi:
Yumrular ilk baharın başlarında 4-5 cm derinliğe ve aralarında 10 cm boşluk olacak şekilde ekilir. Bu yöntem, özel gereksinimlere ihtiyaç olmadan (100-300 mm derinlikte, üzerinde sürekli suyla kaplı toprakta) bitkiyi yetiştirmenin basit bir yoludur. Çoğu sucul yenilebilir bitkiyi yetiştirmek için özel bir gölete ihtiyaç yoktur. Eski beton su kanalları ya da eski banyo küveti bu iş için kullanılabilir. Eğer bu kaplar( kanal ya da küvet vb.) toprağa bir miktar gömülüp çevresi de taşlarla kaplanırsa oldukça dekoratif görünebilirler. Bu tür bitkileri yetiştirmek için bu kaplar kullanılacaksa, %70 oranında kaliteli humus (toprağın üst tabakası), tercihen killi-balçıklı toprak ve %30 oranında da iyi çürümüş gübre veya çürütülmüş bitki gübresi karışımı kullanılmalıdır. Yumrular doğrudan bu toprak karışımının üstüne ekilebilir. Ekildikten sonra toprağın yüzü su ile kaplanıp uygun seviyeye gelene kadar su ilave edilmelidir.

Çeviri için hidayetcaliskan'a teşekkürler (Çeviri gönüllüleri
Çeviri gönüllüleri )

Eklenen Resimler
   
mahon67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön