karakovan
Karakovan balını diğer ballardan ayıran özellik içinde hazır balmumu olmaması ve arının peteğini kendisi örmesidir.Karakovan balınında sahtesi olur.Karakovan balı diye saf bal anlamı çıkmaz.Kendi fenni kovanınızda bile çerçeveye balmumu takmadığınız takdirde karakovan özelliklerine sahip bal alabilirsiniz.Karakovan balında petek gözleri daha iridir.Ayırtedici özellik en başta budur.
Karakovan üretimimizde 2 tip kovan kullanıyoruz.Birincisi tahtadan yapılan özel el kadar peteklerin oluştuğu ağaç kovanlar,diğeri toprakla sıvalı sepet kovanlar.
Arı oğul halinde bu kovanlara aktarılır ve sene sonuna kadar müdahale edilmeyip sezon sonunda balı alınıp arı diğer kovanlara aktarılır.
Bu balımızda tahlilli ve 0.75 sakkoroz değerinde %100 doğal ve saf bir baldır. Kesilip 1-2 kğ lık ambalajlara yerleştirilip şoklanır.Şekerli bal şoklanınca özelliğini kaybeder.Beton gibi olur.
|