View Single Post
Eski 05-10-2008, 05:46   #6
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Üstteki sarıca diye isimlendirilen yabani arı. Bal arısı gibi soktuğu zaman ölmez. O yüzden ard arda birden fazla sokabilir. Yuvasının tehlike altında olduğunu düşündüğü zaman ve hava sıcakken çok saldırganlaşır. Etoburdur ve karasinek gibi böcekleri havada yakalar. Bal arısı kovanlarını yağmalar. Baharda havalar ısınmaya başlayınca küçük kovanlar örerler. Bu kovanlar genelde 10 cm çapında olur. Kovan için binaların güneye bakan cephelerinin saçak altlarını tercih etselerde, sıvanmamış duvarların tuğla aralarına, saksı kenarlarına, kullanılmayan su borularının içine, kısaca her yere yuvalanabilirler. Kış gelince bu kovanları terk eder ve çatlak, yarık, tahtaların birleşim yerleri gibi kuytu yerlerde kümelenirler.

Başım bu sarıcalarla belada. Her yerden çıkıyorlar. Gördüğüm kovanı ilaçlıyorum. Fakat önüne geçemiyorum. Neyseki arıdan korkmuyorum ve arılarda beni sokmuyor. Bu güne kadar sadece iki kere soktular, ikisinde de suç bende. İlkinde kapıya dayanmıştım, hayvan ezilince canını kurtarmak için soktu. İkincisinde sendeledim ve tutunmak için bir yer ararken gittim kovana denk geldim. Neyseki güneş doğmamıştı ve havanın serin olması sebebi ile sersemdiler. Sadece bir tanesi, o da elimin altında kalan soktu. İlk an küçük bir acı veriyor, sonra soktuğu yer şişiyor, kızarıyor ve çok fazla kaşıntı yapıyor.

Aslında bunları seviyorum. Kovanlarının altından geçerken hemen sizi izliyorlar. Kanatlarını uçuşa hazır pozisyona getirip acil bir durumda müdahele etmek için bekliyorlar. Fakat bal arısı kovanı koymak istiyorum ve bu sarıcaları yok etmeden hiç bir şey koyamam. Yaşadığım yer organik bal üretimi için ideal. Yakında meyve bahçesi yok dolayısı ile ilaç kullanılmıyor. Orman kenarındayım ve yerim yamaç. 20-30 kovan bakabilirim.

Eşek arısı da bunların kovanını yağmalıyor.

Hem bal arısı hem yaban arısı hem eşek arısı allerjik reaksiyon yaratabilirler diye biliyorum.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön