View Single Post
Eski 04-10-2008, 00:42   #68
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Sule68,
Bildiğim kadarıyla bireysel olarak elektrik üretmek yasak değil, ya da ben öyle bir şey duymadım. İlgili yönetmeliklere bakmak lazım.

Ancak, ürettiğiniz elektriği sadece kendiniz kullanabilirsiniz. Bu da yaptığınız yatırımı pratik ve tasarruflu olmaktan uzaklaştırıyor. Yasal düzenleme ile kastım, bireysel olarak üretilen elektriğin fazlasının şebekeye verilebilme imkanı ile ilgiliydi.

Diyelim ki, evinize fotovoltaik kollektörlerle ya da rüzgar trübini ile elektrik üretecek bir yatırım yaptınız. Güneşin ya da rüzgarın yeterli olduğu zaman diliminde ihtiyacınızdan fazla elektrik üretebilirsiniz, ancak güneş ufka yaklaştığında ya da rüzgar yavaşladığında, ürettiğiniz fazla elektriği depolayacak ek bir yatırım yapmadıysanız şebekeden elektrik almanız gerekir. Fazla elektriği depolamak için ya hidrojen üretip daha sonra hidrojeni yakıt olarak kullanan bir jeneratör çalıştıracaksınız, ya da büyük bir akü grubuna sahip bir UPS cihazını şarj edeceksiniz, ki bunlar yatırımı çok yükselten unsurlar.

Oysa, elektriği fazlayken şebekeye ödünç verip, azken şebekeden alabilmek işi çok basitleştiriyor. Halen bu gibi bir uygulama bireyler için yok. Enerji üretimi amaçlı büyük projeler mevcut. TEK ile uzun vadeli sözleşmeler yapılıyor vs.

Kişisel kanaatim, bir süre sonra ülkemizde de bireysel enerji üretimi çift taraflı saatler ile uygulanabilir olacak, ne de olsa aklın yolu bir. Enerji zengini ülkeler bile yaptığına göre, geç de olsa biz de yaparız herhalde.

Öte yandan, bireysel elektrik üretimi göreceli olarak hala pahalı. Kullanılan kollektörlerin verimlilikleri henüz çok düşük. Ancak biliyoruz ki bu konuda da pek çok ar-ge çalışması mevcut. Belki de önümüzdeki yıllarda bugüne göre 2-3 misli daha verimli kollektörler, trübinler yapılacak. Üstelik de bireysel kullanıma yönelik olacak bunlar. Seri imalat sebebiyle maliyetleri de düşecek. Bu da bireylere, bugüne göre daha düşük bedel ile, çok daha verimli bireysel enerji üretmenin yolunu açacak. Yasal düzenlemeler de yapılırsa, kişisel inancım doğal kaynaklarla enerji üretiminde tüm dünyada bir eşik atlanmış olur.

Sonuçta, görmek bize kısmet olur mu bilmiyorum ama, umutluyum...

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön