değerli arkadaşlar;
ph metre ile ilgili tecrübelerimi aktarmak istedim. kimya mühendisi olduğum için çok sayıda ve çeşitte ph-mt yi kullandım.. cep tipi **** el tipi ph-metreler çok kolay bozuluyor..tamiride mümkün değil..yani 60-100$ fiatla satılan elde taşınanları kastediyorum..en sağlıklı olanları masa tipi olanlar..ki çok pahalılar..hangi tip ph-metre olursa olsun mutlaka kalibre edilmesi gerekir..ve en az 2 std phdaki tampon çözeltisine karşı kalibre etmek gerekir..bu iş ciddi dikkat ve hassasiyet isteyen bir iştir..elinizde saf su; 100 lük beherler, ve yeterli tampon çözeltileri bulunmalı..çözeltiyi koyacağınız beherler ve ph metre probu önce saf su ile yıkanacak..sonra prob 1.tampon çözeltisine batırılıp beklenecek değer sabitleninceye kadar..ayar yapılacak..sonra tekrar saf su ile yıkanacak prob..sonra başka bir 100 lük beher içine konmuş olan 2. tamponçözeltisine batırılacak..yine değer sabitleninceye kadar beklenecek..yine ayar yapılacak..prob yine saf su ile yıkanacak..ph metre probu asla bir çözeltiden çıkarılıp diğerine batırılmayacak.ve ölçümler sabitlenene kadar işlem tekrarlanacak...vs vs...
benim nacizane çözümüm ph kağıdı kullanmak..iki çeşit ph kağıdı işimizi görür diye düşünüyorum..
1. 0-14 ph arasını ölçen....bu kağıtlarla ancak yarım ph hassasiyetle ölçüm yapılır..yani kaba bir ph ölçümü yapabiliriz..ama nerede olduğumuzu anlarız..
2. bitkilerin genel yetişme ortamı olan 5.8-6.8 aralığını ölçen bir ph kağıdı seçilebilir..mesala 5-7 aralığındaki bir kağıt ile iyi hassasiyette ölçüm yapabiliriz.. ph kağıdının ölçüm aralığı düştükçe hassasiyeti artar..yani bu kağıtla 0.2 ph aralığını hatasız ölçebiliriz..
amatör olarak bitki yetiştiriciliğinde ph kağıdı kullanmak daha mantıklı gibi geldi bana..
aşağıdaki linkte ph-indikatörleri hk da detaylı bilgi var..sayfanın alt tarafta ph kağıtları ve ölçüm aralıkları var..ayrıca bu siteye sipariş verilebiliyor..
saygılarımla..
http://www.orlab.com.tr/indikatorler.htm