View Single Post
Eski 28-06-2006, 13:19   #5
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eskimo
en bi organik tarım
bizim sitenin arkasında yaptığımız sebze bahçemiz.
tamamen inek ve koyun gübresi kullandık
biberler çıtır çıtır rokalar bitti bile

benimde bu konu hakkında merak ettiğim bir kaç soru var.
organik tarım yapılacak araziler otoyollardan uzak olmalı diye okumuştum.
kaç km uzakta olmalı acaba?
birde ziraat dükkanlarından veya pazardan aldığımız fideler ve tohumlar
organikmi?
kendimiz tohum elde edince dahamı organik olur?
Organik tarım son derece önemli bir konu. Bu konuya artık uzun uzun yazarız.Ancak şunu hemen söyleyeyim, organik tarım belirlenmiş ve çok katı kuralları olan bir tarımdır. Biz bir sebze veya meyveye ilaç ve suni gübre vermeyince organik oldu sanıyoruz. Yazlık evinin arka bahçesinde domates ,biber vs. sebze yetiştiren arkadaşım bunlar organik diyor.Oysa sebze diktiği yerin 5-10 m ötesinde foseptik çukuru var.Sitede sinekler için ilaçlama yapılıyor.Yan komşusu sebzelerini habire ilaçlayıp gübreliyor,oradan toprağa karışan suyu hesaplamıyor, evine arabayla gidip geliyor, eksoz gazlarının ağır metal olduğunu düşünmüyor vs.

Çarşıda pazarda her satılan "organik bunlaaar" diye bas bas bağırılan gıdalara itibar etmeyin.

Siz kendiniz tohum elde edince bu organik olmaz. Organik olarak yetişmiş bir bitkiden alınan tohum organiktir.Organik tohumdan yaptığınız yetiştiricilik organik değilse sonuç değişmez.Toprağınız, suyunuz, herşey kontrol edilir ve belgelendirilir.Kişisel beyanlara itibar edilmez.

Organik ürün işleyen ve sözleşmeli organik tarım yaptıran bir işletmeyi ziyaretimizde üretim sorumlusu ziraat mühendisi arkadaşın yaptığı şu görüşmeyi aktarmak isterim.

Çiftçi sürekli olarak ürününün organik olduğunu, zaten dağın başında yetiştiğini, etrafta tarım yapan kimse olmadığını, illa da satın alınmasını söylüyordu.Ziraat mühendisi ise ne kadar anlattıysa da çiftçi direniyordu benimki organik diye.Görüşmeyi bitiren meslektaşımın şu cümlesi oldu." Kardeşim ehliyetin yoksa kimse senin araba kullanmana itibar edip işe almaz,önce kursa gideceksin,sınava girip kazanacaksın sonra ehliyet alacaksın, bu da yetmez tecrübe de kazanacaksın.Yoksa şöför möför oldun sayılmaz. Bu da onun gibi, tamam mı?"

Bu arada Arsakay çok güzel bir link vermiş. Organik tarım yapılacak arazinin konumunu, yollara uzaklığını, kurallarını vs.oradan detaylı öğrenebilirsiniz. Son yönetmelikte bütün detaylar mevcut.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön