View Single Post
Eski 14-09-2008, 18:47   #62
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Fotovoltaik panelerle elektrik üretip fazlasını hidrojene döndüren ve güneş olmadığı zaman depodaki hidrojeni bir tribün vasıtasıyla tekrar elektriğe dönüştüren bir prototip ev seneler önce ABD'de yapılmıştı.

Meyvelitepe evi için araştırmalar yaparken rastlamıştık. Sonra da bu projeden çokca ilham alarak yer kaynaklı ısı pompası ile entegre çalışan güneş enerjisi sistemini planlamıştık.

Ev ısıtma ve soğutması için jeotermal enerjiden yararlanıldığında zaten çok yüksek verimliliklere ulaşılıyor. İyi bir izolasyon elde edilen verimliliğin en az ikiyle çarpılmasına sebep oluyor. Üstüne üstlük azalmış haliyle dahi olsa gereken elektriği ürettiğinizde denklem çözülmüş oluyor.

Diyarbakır belediyesinin yaptığı, ilgiyi çekmek, insanları ve kurumları düşünmeye sevketmek ve olabilirliği göstermek açısından çok olumlu.

Biz sistemi kurarken pek çok mimar, mühendis bize deli gözüyle bakmıştı. "Avanak, parasını çar çur ediyor" diye bile düşünenler olduğunu duyduyduk sonradan.

Sonuca gelirsek, fotovoltaik panellerden elektrik üretmek çok yerinde olmakla birlikte fazlasını hidrojene çevirip saklamak çok pahalı. Esasında etrafta bir elektrik şebekesi varsa hiç de gerekli değil. ABD'de bir süredir olan bir uygulama, fotovoltaik paneller veya bireysel rüzgar jeneratörleriyle üretilen enerji çift taraflı saatlerle şebekeye satılıyor. Elektriğiniz çokken şebekeye satıyorsunuz, yokken de alıyorsunuz. Ayrıca depolamaya gerek olmuyor.

Şahsi kanaatim, devlet geçen yıl çıkardığı kanunun arkasını getirip, elektrik üretimini bireylere kadar taşımanın yolunu açmalı. Böylece evlerde kullanılabilecek rüzgar jeneratörleri ve güneş panellerinin talep sebebiyle üretimi artar, seri imalat sebebiyle ucuzlar, pek çok kişi ilk yatırımı yapabilir hale gelir. Bundan vatan, millet, vatandaş herkes kazançlı çıkar.

Geçen sene bu konuyu Meyvelitepe'deki kısa bir yazıda biraz toparlamaya çalışmıştık..

Not: Merak edenler için. Geçen kış kimse oturmuyor olmasına rağmen bizim ısı pompasını sürekli çalıştırmıştık. Bu yıl haziran ayında inşaatın başından itibaren kullanılan elektriğe 940 YTL verdik (şantiye tarifesinden). Buna ısı pompasının yanı sıra inşaat sırasında kullanılan her türlü elektrik de dahildi.


Düzenleyen MeyveliTepe : 14-09-2008 saat 21:32
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön