Merhabalar,
Bu işin ilmi tarafını bilmem ama 15 yıldan beri iç mekan bitkileri hariç bütün bitkilerimde gübre şerbeti kullanıyorum.
Taze gübrede besin maddesi çok fazla olduğu için tercih ediyorum. 40 litrelik bir kova suya 3-4 kürek taze gübre ekleyip kovanın ağzını kapatıyorum. Bir kaç gün beklettikten sonra sulama sırasında bahçe bitkilerine veriyorum. Kuru kuruya vermeyin sakın. İnek ve koyun gübreleri 3-4 gün beklese yeter fakat her türlü kuş gübresi 10 gün suda beklemeli ve bitki sulandıktan sonra seyreltilerek verilmeli. Aksi halde yakabilir.
Şerbet bitkiye verilince sanki suni gübre verilmiş gibi çabucak tesir ediyor. Meyve veya çiçek verimi hemen artıyor.
Çok pis bir iş, onu da söyleyeyim. Eğer iyice yanmamis gubre ile yapilirsa gubreden bin beter kokuyor. Yalnız saksılar için tamamiyle yanmış koyun gubresinden yaptığım şerbet hiç kokmadı. Balkon bitkileri için böyle yapmak daha mantıklı olur.
Pek hijyenik bir iş değil ama ben zararını görmedim. Hiç suni gübre kullanmadan harika güller, çok lezzetli ve kaliteli sebzeler yetiştirdim. Bilenler daha ayrıntılı bilgi verebilirse sevinirim.
|