View Single Post
Eski 13-09-2008, 20:29   #61
lerdemir
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 21-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Merhabalar,

Sabah Gazetesinin bugünkü Cumartesi ekinde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan "Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Parkı" hakkında detaylı bir haber var.

Bu projeden burada bahsetmemin sebebi ise GÜNEŞ EVİ projesinde de "Yer Kaynaklı Isı Pompası" uygulaması yapılması.

Özetle:

"Bu evde 30 adet 80 watt'lık güneş paneli ve iki adet güneş kolektörü yer alıyor.

Güneşli saatlerde üretilen elektriğin, elektrolizör vasıtası ile hidrojene çevrilmesi ve sıkıştırılarak depolanması öngörülmüş. Geceleri, gündüz depolanan hidrojen, yakıt pilleri ile tekrar elektriğe ya da hidrojen yakan kombi vasıtası ile ısıya dönüştürülebiliyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Güneş Evi'nin finansmanın önemli kısmı, AB fonlarından sağlanmış. Yurt genelinde 26 firma da sponsor olmuş. Bu Program Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı koordinasyonunda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (http://www.undp.org.tr) tarafından yürütülmektedir.

Yer Kaynaklı Isı Pompası uygulaması da yapılmış. Güneş Evi'nin arka bahçesi üç metre kazıldı ve altına borular döşendi. Borularda dolaşan su aracılığı ile alınan sabit enerji, zemin kat döşemesinde, tavanlarda ve asma kat tavan altındaki özel yeşil borularda dolaştırılarak sudan havaya enerji taşınmış. toprak altına 30 santimetre çapında 88 metre boru döşenmiş. Dışarıdaki ve içerideki ısı farkının yaratmış olduğu vakum etkisiyle dış taraftaki borudan giren 40-50 derece sıcaklığındaki hava, yerin altında 88 metre dolaşarak, topraktaki 15 derece ile soğutuluyor. Doğal vakum ve gerektiğinde devreye giren aspiratörle serinlik sağlanıyor."

Tek bir haberin üç parçaya ayrılarak verildiği sitedeki habere şu, şu ve şu bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, bu proje ile ilgili fotoğraflara şuradan, projenin detaylı anlatımına şuradan, projenin geneline dair toplu bir anlatıma ise şuradan ulaşabilirsiniz.

Son olarak da şu bağlantıda ilave bilgiler bulabileceksiniz.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön