View Single Post
Eski 11-09-2008, 22:35   #1
MSaygin
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
İdeal saksı harcım; çam kabuğu-kum-torf

merhaba,

Yetiştirdiğim turunçgil ağaçlarının saksılarında kullanmak üzere uygun saksı harcı nedir diye araştırırken hep karşıma Hindistan cevizi ağacının kabuklarının ufalanması ile hazırlanan bir malzeme "Coconut husk chips" çıkıyordu.
Hindistan cevizi torfu artık ülkemizde kolayca bulunurken bu ürün malesef ele geçmiyor.
Buna alternatif olarak da kırmızı çam kabuğu kullanılması öneriliyordu.Suya karşı daha dirençli olan ve daha fazla su tutan hindistan cevizi kabuğu, 5 yıllık ömrüyle de çam kabuğundan çok daha avantajlı.Çam kabuğu yaklaşık olarak 1 yıl dayanabiliyor ufalanmadan.



Çoğu bitki de öyledir ama özellikle turunçgil ağaçlarında saksı harcı drenajı çok önemli.Gevşek yapıda hazırlanan harcın turunçgil köklerinin gerekli oksijeni alabilmesi için %30 dolayında hava boşluğu içermesi gerekiyor.Bu normal toprak harçlarımızla elde edemeyeceğimiz bir durum.Gerekli oksijeni alan kök aynı zamanda CO2 veriyor ve yeterli hava boşluğu olmadığı zaman bu, köklerde sıkıntı yaratıyor.Saksıda yetiştirilen turunçgil ağaçlarında belli bir süre sonunda çıkan problemlerde bu durumun büyük etkisi olduğu düşünülüyor.

Uzun süre yapılan uygulamalar, denemeler sonucunda hem turunçgil ağaçları hem de saksıda yetişen bitkilerin büyük çoğunluğu için en ideal harç olarak 3 pay ağaç kabuğu, 1 pay iri inşaat kumu ve 1 pay kaliteli torf karışımı belirlenmiş.Homojen olarak karıştırılan bu malzemelerde yetiştirilen bitkilerin ise mutlaka düzenli olarak gübrelenmesi gerekiyor çünkü bu malzemeler bitkilerimiz için gerekli besini içermemekteler.Yaygın olarak kullanılan, bu harca karıştırılan ve 1 yıl boyunca kontrollü bir şekilde kendini bırakan "kontrollü salınımlı gübreler". Bu gübreler bir çok marka altında ülkemizde de satılıyor.Ne yazık ki yurtdışında kolayca bulunan kontrollü salınımlı iz element ürünlerini bulmaksa zor, ben bu desteği yapraktan püskürtmeyle yapıyorum.

Ağaç kabuklarında dikkat edilecek bir nokta hindistan cevizi kabuğunda bir kaybımız olmazken, çam kabuğu kullanıldığında ufalanan kabukların aktivitesiyle ortamda azot azalması meydana gelmesi, o yüzden çam kabuğu kullanıldığında normalden biraz daha fazla azot vermek gerekiyor bitkiye.

Ağaç kabukları ortalama olarak 1-2cm boyutunda parçalara ufalanarak kullanılıyor, ideal ölçüsü bu.

"Biraz da besin alsın, aman topraksız da olur mu" gibi korkularımıza aldanıp toprak eklemekten kaçınmamız öneriliyor, bu, harcın düzenini bozuyor.%60-20-20 oranını değiştirmiyoruz.

%60 büyük bir oran gibi görünsede %20 kum bitki için yeterli suyu tutuyor mutlaka, hiç bir korkunuz olmasın.Sulamayı yaptığınızda döktüğünüz su olduğu gibi drenaj deliklerinden akıp gidiyor gibi geliyor ama kum suyu tutuyor.Hem yeterli nem sağlanıyor hem de bitkinin kökleri havadar bir şekilde yaşamını sürdürüyor.

Sağlıklı bir bitki gelişimi yanında oldukça hafif saksılar elde ediyorsunuz ve saksı değiştirirken gevşek olan bu harçtan bitkiyi almak da çok kolay.

Bütün bunlar teorik olarak güzeldi okuduğum dökümanlarda ama pratikteki sonucunu da görmem gerekiyordu.Geçen güz aşıladığım limon fidanlarından birini tüm sene bu harçta büyüttüm.Aşı gözü üzerinden eski dalları kestim ve 3cm. boyunda 2 yaprak bıraktım anaç üzerinde.1 sene de gösterdiği gelişme beni oldukça mutlu etti.Yazın çok sıcak günlerinde 1 ay boyunca evde olmadığım dönemde de oldukça düzensiz bir sulama gördü bitki.



Bu noktadan sonra kolay kolay topraklı harç kullanacağımı sanmıyorum evimdeki bitkiler için.

Bu sezon da içindeki tohumlar temizlenmiş çam kozalaklarını ufalayarak yeni bir test yapacağım.Kozalakların daha çabuk çürüdüğü söyleniyor ama deneyip görmek istiyorum.

Umarım faydasını görürsünüz.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön