View Single Post
Eski 10-09-2008, 17:15   #10
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Acaba ne yapmak lazım?

Merhaba,

Elektronik posta ile gelen mektubu aynen aktarıyorum,


BİN YILLIK ZEYTİN AĞACI ORTADA KALDI
Tarih: 03.09.2008 Saat: 04:48
Konu: ZEYTİN


İstanbul'da İki İnşaat Şirketinin Sahibi Olan ve Yaz Aylarında Datça'da Yaşayan İnşaat Mühendisi 32 Yaşındaki Timur Kabaklarlı,.....

Üç Ay Önce Muğla'nın Yeşilbağcılar Beldesi'nde Kömür Çıkarmak İçin Sökülecek Bin 500 Zeytin Ağacını Satın Almış ve Özel Saksılara Yerleştirmişti.

Kabaklarlı, 600 bin YTL harcayarak, satın aldığı ağaçlardan bir bölümünü Datça Billur Kent’teki özel arazine dikti, diğer bölümünü de özel yaptırdığı çelik kafesli saksılarda koruma altına aldı. Kabaklarlı son olarak da, Datça Kaymakamlığı’na hediye etmek üzere bölgedeki 10 asırlık bir zeytin ağacını 3 bin YTL ödeyerek sahibinden satın aldı, ağacı söktürmek için de 4 bin YTL harcadı.

Ancak, kömür çıkarılmadan önce aynı alanda kazı yapan Konya Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Lagina Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan’ın talimatıyla arkeolog Adil Eker, bölgenin sit alanı olduğunu iddia ederek ağaca el koydu.

Kazı başkanı vermiyor İşadamı Kabaklarlı ve AKP’li Yeşilbağcılar Belediye Başkanı Mesut Mavi, ağacın kendilerine iade edilmesi için Prof. Dr. Ahmet Tırpan’la görüşmeye gitti. Ancak Prof. Dr. Tırpan iddiaya göre, ağacı çok beğendiğini, Lagina Antik Kenti’ne dikeceğini, bu nedenle geri vermesinin söz konusu olmadığını söyledi. İşadamı Kabaklarlı, aldığı bu cevap üzerine şok yaşadığını belirterek, "Bürokrasinin altında ezildik. Madem burası sit alanı neden ağacı söktüğümüzü gördükleri halde uyarmadılar, anlamış değilim" dedi. Derhal dikilmesi lazım

Kabaklarlı’nın satın aldığı zeytin ağaçlarının sökümü ve taşınmasını üstlenen Ziraat Mühendisi Şanver Gür, "Dünyada buna benzeyen, bu yaştaki ağaç sayısı 7-8’i geçmez. Yunanistan, İtalya ve Hatay’da birer tane olduğunu biliyorum. Yaş itibariyle ilk 5 içine girmesi muhtemeldi. Bu ağacın acilen götürülüp dikilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Arkeolog Adil Eker, ağacın söküldüğü bölgenin 2003 yılında bu yana sit alanı olduğunu savunurken, Özel Çevre Koruma Kurumu yetkilileri ise Yeşilbağcılar Beldesi’nde sit alanı olmadığını savundular.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön