View Single Post
Eski 07-09-2008, 15:28   #3
polatuz
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Baobablar dünyanın en büyük sucul bitkisi (succulent) olarak nitelendirilir. Öyle bir ağaçtır ki Afrika'nın yoksul halklarının yiyecek, su, barınak ve tedavi kaynağıdır.

Tarifi:
Baobab ağacının ana gövdesinin çevresi 28 metreye kadar dev boyutlara ulaşabilir. Yüksekliği 25 metreyi geçebilir. Silindirik gövdenin tepesinden kök sistemine benzeyen dallar yükselir. Bu yüzden bu ağaca "başaşağı ağaç" ismi de verilmiştir. Pek çok Afrikalı, bu ağacın başaşağı büyüdüğüne inanır.

Gövdenin 50-100 mm. kalınlığında bir kabuğu vardır. Bu kabuk grimsi kahverengi renktedir. Yapraklar el büyüklüğündedir ve parmağa benzer 5-7 yaprakçığa bölünmüştür. Kışın yapraklar dökülür ve geç bahar veya yaz başında yeniden çıkar.

Geniş sarkık çiçekler 200 mm. çapa ulaşır. Beyaz renkte ve tatlı kokuludur. Ekim ile aralık ayları arasında sarkık dalların ucundaki büyük tomurcuklardan, geç öğleden sonra çıkarlar. Çiçekler 24 saat içinde, kahverengileşip kötü bir koku çıkartarak dökülürler. Döllenme geceleyin çiçek yarasaları tarafından gerçekleştirilir.

Meyveler
Meyveleri büyük ve yumurta biçimlidir (genellikle >120 mm.) ve sarımsı kahverengi tüylerle kaplıdır. Odunumsu dış kabuğun içinde, sert, siyah, böbrek şekilli tohumları kaplayan kuru bir toz vardır. Bu beyazımsı tozdan, suyla karıştırılarak limonatayı hatırlatan bir içecek yapılır. Bu içecek aynı zamanda ataş düşürücü olarak da kullanılır.

Bu ağaç kurak bölgelerin bitkisi olduğu için yavaş büyüyen bir türdür.

Dağılımı
Baobab ağaçları Güney Africa, Botswana, Namibya, Mozambik ve uygun ortama sahip diğer tropik Afrika ülkelerinde bulunur. Yaşamı, çakıllı, kumlu, iyi süzekli, don olmayan çok az yağış alan sahalarla sınırlıdır.

Yine de daha yüksek yağış alan alanlarda, don olmaması, kışların soğuk geçmemesi koşuluyla tarımı yapılabilir.

"İngilizce kaynağı"ndan özetleyerek çevirdim.
Devam edecek...

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön