View Single Post
Eski 23-06-2006, 14:34   #2
ade1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-06-2006
Şehir: Derbyshire U.K
Mesajlar: 103
saglikli agaclar icin gubre onemlidir, o numaralar gubrede ne kadar kimyasal var icinde bilgi veriyor ve gubrede 3 tane en onemli vitamin/kimyasal var.

bu elementleri kisaltiyoruz N,P,K olur
N=nitrogen (azot)
P=phosphate (fosfat)
K=potassium (potasyum)

Bonsai ile NPK kucuk istiyoruz ingilterede NPK bonsai icin ozelikle var onun NPK 7-7-7 olur bu mukemmel oluyor,

genelde eger NPK numaralar 10 dan fazla yazarsa kullanmiyoruz,kok icin cok fazla olacak,ve kokleri yakabilir,neyse ben NPK hakkinda biraz bilgi verebilirim

1.nitrogen (azot)

Bu element guzel yesil yaprak icin ve agacin saglik durumu genelde iyi olur,ve agaci buyutmek icin bu en onemli cunku yeni yaprak uretiyor ondan sonra yeni dal veriyorlar,ama bu elementi bonsai ile cok fazla koymuyoruz

Eger cok fazla kullaniyoruz yapraklarin boyu buyuk olacak,ve bonsai de bunu istemiyoruz,ve cok fazla veririz 'osmosis' ters gibi calisiyor,kok ten agac ekstra vitaminler kaybetmeye calisacak,ve kendi koklerini oldurecek,eger cok yem veririz ters osmosis olacak agacimiz olu demek olacak!

2.phosphate (fosfat)

kokler icin bu element en onemli,eger toprakta phosphate yoksa agac olecek,ve onun yapraklari sari renk olacak,eger kokleri saglikli ise tum agac saglikli demek,ama yine cok fazla verirsek agac ekstra elementi kok ten verecek ve kokleri olecek.

3.potassium/potash (potasyum)

bu element onemli phosphate gibi ama eger agacimiz dan meyve veya cicekler istiyoruz bu element en onemli.agaclara bu element cicek ve meyve uretmek icin yem veriyor.

sonunda tum elementler onemli ama her agac ayni degil mesela portakal agaci, varsa ve yanindaki ardic agac varsa portakal agac icin daha fazla elementleri vermek zorundayiz,cunku meyve veriyor bunun icin cok enerji lazim,bu durumda portakal agacina daha fazla yem veriyoruz.

gubre satin alinca NPK numaralarina bakiyoruz eger 10-10-10 buluyoruz,ne tavsiye ediyorsa yarısını kullaniyoruz, mesela bir 2ltr saksi icin bir ele kadar diyorsa paket te yazarsa, o zaman elimizin yarisi kadar miktar ekliyoruz, bundan agaca yem veriyoruz ve zarar vermiyoruz.

eger 10 dan fazla NPK varsa kullanmıyoruz cunku bonsai icin bu cok guclü, mesela NPK 15 (nitrogen) 15 (phosphate) 18 (potassium)yazarsa birakiyoruz, bahcemiz icin bu NPK super olur kucuk bonsai saksi icin cok guc ve iyi degil.

biz burada toprakta gubre koymuyoruz, genelde kimyasal yem veriyoruz bu daha iyi cunku ne kadar veriyoruz kontrol edebiliriz, eger saksiya cok gubre koyuyoruz gubre ne kadar vitamini veriyor konturol etmeyebiliriz, kimyasal bitki yemi daha iyi olur, ama eger gubreyi kullanmak icin zorundayiz, az az gibi veriyoruz.

umarim yardim eder sorunuz varsa cevap vermek calisacagim

ade


Düzenleyen malina : 23-06-2006 saat 18:49
ade1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön