View Single Post
Eski 23-06-2006, 13:53   #1
bonsaisever
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Bonsaide Gübre

Bonsaimi ne zaman ve nasıl gübrelemeliyim?
Bonsainizin biçimini korumak ve sağlıklı gelişimini devam ettirmek için, yılın doğru zamanında, doğru gübre ile düzenli olarak beslemeniz gerekir. Bitkinin her sulanmasında, belirli bir miktar gübre kaybolacağından, gübreyi sürekli olarak yenilemeniz gerekir.

Değişik çeşitlerde farklı gübreler bulabilirsiniz. En yaygını, küçük topak biçiminde olanıdır (“osmocote” gibi). Bu aynı zamanda gübreleme gereksinimlerini haftalar boyunca karşılayabilen ve bonsai sevenler tarafından en yaygın kullanılan yavaş salınımlı bir gübredir. Çözünebilir toz halindeki gübreler ile sıvı gübreler de kısa zamanda hızlı sonuç almak için kullanılabilir. Bunlar sulama kabı ile toprağa uygulanır ve nispeten hızlı tüketilir.


Bonsainizin tam olarak nasıl gübreleneceğini anlamak için, gübrelerin temel oluşumunu anlamalısınız. Gübrelerin çoğu 3 temel elementi ihtiva eder: Azot(N), Fosfor(P) ve Potasyum(K).

Azot, yaprak ve kök gelişimi için önemli bir bileşendir. Bununla birlikte aşırı azot kullanımı, uzun, sıska ağaçların yetiştirilmesine neden olur. Fosfor, sağlıklı kök gelişimini destekler ve bitkiyi hastalıklara ve kötü kış koşullarına karşı korurken, yeni sürgünlerin gelişmesine yardım eder. Potasyum, çiçek ve meyvelerin biçimlenmesine, gelişimine yardımcı olur ve, hastalıklarla baş etmede hayati rol oynar.

Genel kural olarak, bonsainizi bahar başından yaz sonuna kadar gübreleyin. Yıl boyunca, oldukça düşük azot içeren dengeli bir gübre ve sonbaharda, bitkiye kışın destek olmak için (bitki enerjisini korusun diye), mümkün olduğu kadar az- ya da hiç- azot içeren bir gübre kullanın.

Çoğu ticari gübreler, bu üç elementin hepsini ve ek olarak bazı iz elementleri içerirler. Genellikle sadece bonsai fidanlıklarından elde edilebilen bir gübre çeşidi 0:10:10 NPK (Azot, Fosfor, Potasyum) oranına sahiptir. Bu, bitkiyi içinde bulunduğu güz mevsiminde güçlendirerek kışa hazırlayacak olan, azot içermeyen bir sonbahar gübresidir.

Çeviri: ibuprofen
Alıntı:http://www.bonsaisite.com/mainten1.html


Düzenleyen bonsaisever : 05-01-2008 saat 19:42
bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön