View Single Post
Eski 03-09-2008, 14:27   #1
eylems
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Kastamonu yaş tarhana

Aygut (tarhananın cacık türü hammaddesi)

5 kg torba yoğurdu (kese yoğurdu)
1 demet dere otunun çiçekleri (dorak ta derler)
1 demet nane
1 demet maydanoz
5-6 adet orta boy baş soğan
1/2 kg acı biber
4-5 yemek kaşığı tuz
1-2 ayva
1-2 elma
malzemeler gelişigüzel doğranır yoğurtla karıştırılıp 9 ile 12 gün karanlık bir yerde bekletilir. Arada karıştırılır.
9-12 gün sonunda aygut süzülür. Süzgeçte kalan posa atılır. Derince bir leğene dökülen aygutun içine iç malzeme hazırlanır.

Kararınızca karabiber, kimyon, yenibahar, pul biber
İncecik kıyılmış; 1 demet maydanoz, nane,taze dereotu ya da robotta çekilmiş 2-3 yemek kaşığı dereotu tohumu
5-6 adet orta boy baş soğan, 1/2 kg acı biber

Bu malzemeler aygutla karıştırılır ve alabildiğince un konularak sert bir hamur yoğurulur. Hamur kabardıkça karıştırılır. Hamur kabarmaktan vazgeçene kadar beklenir. Tarhananın olduğuna kanaat getirince buzdolabında saklanabilir. İsteğe göre ufalanıp kurutularak kuru tarhana da elde edilir. 1 yemek kaşığı maya tarhanadan 5 porsiyon çorba çıkmaktadır.

Ayva ve elma hoş bir koku vermektedir.
Aygut içine ayva ya da salatalık ilavesi ile cacık gibi tüketilebilmektedir.


Düzenleyen eylems : 03-09-2008 saat 14:29 Neden: eksik harf
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön