Konu: Habibe
View Single Post
Eski 01-09-2008, 12:42   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Habibe

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

Özlemlerin, kendini nasıl ve ne zaman hatırlatacakları hiç mi hiç belli olmuyor.

İnsanın yaşarken o an farkında olmadığı ne çok şey var. Duyduğunuz bir kelime ya da gördüğünüz herhangi bir nesne sizi önüne katar alır götürür ya bazen..

İşte öyle bir andı. O zamanlar bana “sen bu sobayı çok özlersin çok” deseler, o kişiye boş boş bakardım herhalde. Kuzinemizi özlüyorum.

Ağaçlar.net ile “kuzine sobası “ arayışına girdiğimde tanıştık.

Soba ile uzaktan yakından alakası olmayan bir bitki sitesiydi. İlgimi çekmişti. Akşama kadar şaş beş hangi birini okusam oldum. Sevindirik olmuştum.

O günden itibaren birkaç ay üye olmadan okudum, okudum. Sonra dedim ki, Eee Habibe çekingenliğin de bir sınırı var. Hadi üye ol artık..

Üye olduğumda yaptığım ilk eylem, “yeni üyeler neden forumlara katılmıyor” anketine katılmak oldu. Bu bir nevi , forumları önceden izlediğimin, okuduğumun itirafıydı belki de.

Burada neler öğrendiniz?

Neler öğrenmedim ki.. Hala da her gün yeni bilgiler, yeni bitkiler.. düşündüğümde aklıma hepsinin gelmesine imkan yok tabi. Dipsiz kuyu gibi sanki. Uçsuz bucaksız bir alem bitkiler.Tek bildiğim pek de birşey bilmiyormuşum.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Benden bir şey öğrenip öğrenmediklerini bilmiyorum. O kadar amatörüm ki. Geçmişte birkaç kez sebze ekip diktim. Fakat ekmek dikmek bilmek değilmiş. Anladım.

Uyguladığım ne varsa forumlarda yazarak, sorarak paylaşıyorum. Onlar değil de ben onlardan çok şey öğreniyorum. Varolsun. Sağ olsunlar.

Sizi tanıyalım

46 yaşında, bir çocuk annesiyim Kırk senedir İzmit’te yaşıyorum. Afyonluyum. İşletme mezunuyum. Bir Devlet kuruluşunda idari memur olarak görev yapıyorum. Kısmetse bu yıl emekli olmayı planlıyorum. Evimin bahçesin de boş zamanlarım da (taşlı toprağımın, ayrık ve davetsiz otlarımın izin verdiği kadarı ile) ilgi alanıma giren bitkileri yetiştirme hevesinde olan, doğal olmak kadar, doğal kalabilmeyi benimsemiş, insani erdemlere riayet etmeye çalışan, özellikle de saygıyı her ilişkiye koyan – arayan biriyim.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Çalışan biri olarak, gün boyu her istediğimde bahçemle ya da balkonda ki bitkilerimle uğraşma şansım olmuyor. Ancak, bitkiler de tıpkı çocuklar gibi kendileri için mutlaka zaman yarattırıyorlar diye düşünüyorum.

Vakit kazanmak için, Siteden sipariş ettiğim tohumlar olsun, kendi aldığım tohumlar olsun eve götürmeden iş yerinde içtiğimiz pet su bardaklarında çimlendiriyorum. Fide olunca da eve taşıyorum. Dairedeki mesai arkadaşlarım da içtiği su bardaklarını atmayıp, bana getiriyorlar artık J Ofisim yakında rahmetli, Aysel Gürelin evine benzemezse iyidir.

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

Ağaçlar net’te şu da olsaydı, olmasaydı diyeceğim bir şey yok. Olursa zaten mutlaka forumda sesimi duyurur, isteğimi yazarım. Rutine bağlanmış, her ay önümüze konuveren dergiyi okumak için her baktığımda, ( dergiler için hiç emek sarf etmemiş hazır tüketen biri olarak ) “Dergi neden hala çıkmadı ki “ diye siteye her girişimde bakınıyordum.

Ama işin mutfağında her şeyin hazır olması gerektiğini ve bunun oluşturulamadığı için hazırlanıp önümüze konamadığını düşünmüyormuşum. Ayıktım. Vızırdanmıyorum artık.

Dilerim dergimiz yine düzenli olarak çıkar diyeceğim ama biliyorum ki, emek dilenerek değil üreterek meydana çıkarılır.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Diğer üyelere nacizane tek bir önerim olabilir. İnsanız şaşar beşeriz. Ancak site içi araştırmalarını tam yapmadan, siteyi tam kavramadan olur olmaz mesajlar yazmamalarını, görüntü kirliliğine dikkat etmelerini ve Kişisel ise, tartışmalarını olabildiğince ulu ortada değil de, olabiliyorsa, özel mesajlaşma yolu ile çözümleyebilmelerini isterdim.

Tüm hepimizin bu gibi durumlarda tanıklık etmemiz gerekmiyor. Hiç kimsenin diğer bir kimseyi yazdığı kelimeler ile rencide etmesini istemiyorum . Kendi adıma böyle şeyleri gördüğümde üzülüyorum. Hiçbir olumsuzluğun, hiçbir güzelliği gölgelemesini kimse istemez.

Hepimizin siteye katılımlarında düşünerek ve saygı-hoşgörü çerçevesinde hareket ettiğimizde sitenin olduğu kadar kendimizi de geliştireceğimize inanıyorum.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Bitkilerle ilgilenmek ve bunun karşılığını kat be kat görmek çok güzel. Bahçeme ektiğim ya da diktiğim her şey benden başka, komşularımı dahi olumlu yönde etkiliyormuş. Eline sağlık demeleri benim ödülüm.

Görsel olarak kuru bir toprak parçasına bakacaklarına renk renk çiçeklerle sebzelerle bezeli yeşil bir bahçeye bakmaları tabi ki çok farklı.

En çok ilgilendiğim türler ise, sebzeler ve çiçekli bahçe bitkileri.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Çok trajik olmasa da epey iç geçirip, üzülmüştüm.

Geçen yıl tırım tırım arattırdığım ve Bursa’ lı bir fidan satıcısına getirtip, diktiğim mayhoş Aşılı Kara Dut fidanımın tutmamasıydı.

Komik olanı ise, Sonbahar sonu aldığım kırmızı bol çiçekli siklamenimi ertesi günü yerinde göremememdi.

Allah Allah oldum nasıl yani ! koskoca saksı nere gider uçmadı ya bu ! derken .. evet benim o koca saksı gece çıkan fırtınada yan komşu parsele uçmuş. Arama tarama çalışmalarında bulduğum tek ip ucu, kopan tek bir yaprağı ve çok az toprak döküntüsüydü. O sıra yoldan geçen birisi de almıştı anlaşılan.

Güle güle büyütsün diyerek, hemen kendime yeni bir siklamen daha edindim..

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Evet. Foruma katıldıktan epey bir süre sonrasıydı mantar yetiştiriciliğe merak sarmıştım. Dedim ben bu işi yapayım. Biraz araştırma yapınca vazgeçtim. Yine de ne yapsam acaba diye düşünmüyor değilim bazen.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Ağaçlar net üyelerinin yapmış olduğu birkaç toplantıya ben de katıldım. Şartlarım elverdiği ölçüde de katılmaya devam edeceğim. İçten sıcak ve paylaşımı bol toplantılardı. Bir çok arkadaşımızla tanıştım bu sayede. Her üye kendi çapında ilgili bilgili istekli ve yardımseverdi.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

Forumda ki bilgiler bana yetiyor. Bitkilerle ilgili kitap araştırması yapmış değilim.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

Annem var. Çocukluğumdan beri, nizamsız intizamsız da olsa nerde boş bir toprak buldu eker,diker tam bir çiçek delisi. Sopayı dikse filizlendirir öyle bir eli var.

Kendisinin Astımı var. Göğsünün biri alındı. Terlememesi lazım, yorulmaması lazım ama nerde.. 1 gün bahçede 2 gün yatak ta. Çiçeklerime biri bişey yaparsa, ya da suyu geç kalırsa diye evden hiçbir yere uzun soluklu gidemez. Gitmez.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?

Başka bir forumda aktif üye değilim. Sadece mail gurup üyeliklerim var.

Düzgün Türkçe kullanılmasına özen gösterilmesi, diğer pek çok siteden ayıran başlı başına bir özellik zaten.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Bitkilerle ilgili hiçbir mesleki eğitim almadım. Sitede duyurular bölümünde okuduğum eğitimler olmuştu. Emekli olmadan böyle bir eğitime katılamayacağımı da biliyorum. Şehrim de şartları uyan her eğitime katılmak isterim.

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?

Ağaçlar net’e şu kadar zaman ayırabiliyorum diyemem. Gün oluyor 4-5 saat kalıyorum. Gün oluyor hiç giremiyorum. Gün oluyor 2-3 saat kalabiliyorum. Kısacası en çok vakit geçirdiğim internet ortamı agaçlar..

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Bitkilerden başka ilgilendiğim alan Türk Sanat Müziği.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Evet bitki tohum paylaşımına katıldım. Bunun için vakit ve emek harcayan tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ederim.

Bu uyguladığımız paylaşımların, sitenin misyonu ile de örtüştüğünü, yerinde ve gerekli olduğunu düşünüyorum. Ücretli olan ya da olmayan her paylaşım yeşeren bir dünya bir umut demek.

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

Beni azmiyle etkileyen üyelerimizden Limon ve Güler var. Onlara hayranım. Amatör olduğum için onları örnek alıyor olabilirim. (Çünkü ticari iş yapan başarılı arkadaşlarımız da var site de.) Bitkilerle istediğim gibi yeterli uğraşamadığım için , onların uğraşıp didinerek bir şeyler yaptığını gördükce çok hoşuma gidiyor. Yine kendi gayret ve çabaları ile süs havuzu yapan arkadaşlarımın çalışmaları hoşuma gidiyor. Üyelerimizin her biri ayrı bir dünya.

Bitkilerin haricinde karakter olarak hali, tarzı-tavrı ile saygımı sevgimi kazanan üyelerimizde var.

Her üyemizden fark etmesem de bir şey aldığımı, öğrendiğimi düşünüyorum.

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?

Gönüllüsü olduğum ya da faal bulunduğum bir sivil toplum örgütü yok.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?

Evet katılırım. Katılmak gerektiğini düşünüyorum.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

İyi bir radyo dinleyicisi sayılmam. Bu konularla ilgili programları izlenirliği yüksek olan TV kanallarında ve saatlerin de yapmalılar. TRT kanalları her zaman bu konuda daha fazla duyarlı olsa da, yeterli bulmuyorum.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Hobi bahçeleri bizim ilimizde de mevcut. Bahçesi olmayan meraklıları için güzel bir imkan diye düşünüyorum.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz; ağaç, çiçek, kitap, şarkı, müzik grubu/müzik sanatçısı, ressam, şair, film, web sitesi.

Ağaç : Kara dut
Çiçek : Kokusu olan çiçekler baskın olmakla birlikte, çiçekli bitkiler.
Kitap : Fırat suyu kan akıyor baksana/ Yaşar KEMAL
Şarkı : Gözümde özleyiş/ Muazzez Abacı
Müzik Sanatçısı : Sezen AKSU
Ressam : Yok
Şair : Yılmaz Odabaşı
Film : Shendlerin Listesi
Web Sitesi : TSM Müzik siteleri.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön