Konu: Erozyon
View Single Post
Eski 22-06-2006, 14:58   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Erozyon

Çayın D.Karadeniz ormanlarına etkisi konulu yazıda erozyon meselesi gündeme gelince ayrı bir açmak farz oldu. Erozyonla mücadele konusuna burada devam edebiliriz.

Çok etkili bir fotoğrafla başlamak istiyorum. Fotoğraf sevgili Rasim Çetiner'in...

Name:  ormanci.jpg
Views: 6905
Size:  54.2 KB

- Rasim Çetiner:

Erozyonla Mücadele:
Dünyanın en zor işlerinden biri; bozulan toprak, bitki ve su dengesinin yeniden tesis edilmesi. Paranın bolluğu da zenginlikte yeterli olmuyor çoğu zaman. Sebep olan insan yine tamir etmek zorunda.
Çoğu zaman yamaçta bir kazma ile darbesi ile başlıyor ameliyat; gradoni teraslar, çalı takviyeli teraslar, örme çitler vb. bir sürü emek isteyen dantel dantel alın teri.

Hiç ummadığınız, belki de hayatınızda hiç görmediğiniz mekanlarda, erozyona dur demek için çarpan yürekler var.
Şimdiden yeşerdi sayın oraları, ağaçların gölgesinin serinliği size kadar uzandı belki de...


Açıklama: Bu çalışma; Denizli'nin Sarayköy ilçesi ile Babadağ ilçesi arasında kalan bir bölgede yapılıyor. Çalışan kişi sayısı yaklaşık 120 civarında, diğer projelerdeki çalışanları da sayarsak 1500'ü bulur. Karedeki her bir çizgide işçiler var, ancak ben tek kişinin olduğu kareyi tercih ettim. Arazi çok dik(%100'ün üzerinde), benim bulunduğum yer daha yüksekte olduğu için karşı yamaç daha dik ve duvar gibi görünüyor.

-Ben :

"Arazi çok dik (%100'ün üzerinde)" cümlesini tam anlayamadım. Yatay hatların genişliği ne kadar? Orada neler yetiştiriliyor? Bu proje kimin denetiminde?


- Rasim Çetiner:

Meyil teknik bir ifade; 100 metre yatay mesafeye denk gelen yüksekliği ifade eder. Daha anlaşılır bir ifade ile; tabanı yatay düzleme paralel bir dik üçgen düşünün. Taban (bir dik kenar) 100 mt olsun, diğer dik kenarın boyu ise 30 metre olsun, sizde hipotenüs (yamaç)'ta tırmanıyor olun. Çıktığınız yolun meyili % 30 dur.
Arazi her tarafta aynı meyilde değildir. İşçi çıkabileceği meyilde çıkar, dozerin yamaçta yaptığı yolda ilerlemesi gibi işçi de yaptığı teras boyu çalışmasını sürdürür.
Terasların genişliği 60-80 cm civarındadır. buralara yöreye uygun fidanlar dikilir. Bazan da ot tohumu ekilir.
Proje Çevre ve Orman Müdürlüğü (Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolu Şube Müdürlüğü) denetiminde sürdürülmektedir.

Burası yaklaşık 60 derece... Oradan en az 100 metreye daha yüksekten zoomlu çektim. Daha yüksek bir mekanda olduğum için, daha dik görünüyor.

http://www.fotokritik.com/47496

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön