View Single Post
Eski 28-08-2008, 10:47   #1
mücahit bereket
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-10-2007
Şehir: giresun
Mesajlar: 42
Organik tarım 'hikaye' mi?

organik ürünlerle ilgili yapılan çalışmalarda ortaya çıkan son bulgular şaşırtıcı,
organik yöntemlerle ve modern tarımla üretilen ürünler arasında reel anlamda hiçbir fark ortaya konulamamış,
yani deneysel bir bulgu yok,
hayret doğrusu.

Kopenhag ün. İnsan beslenmesi bölümünden Dr. Susanne Bügel ve ekibinin yaptığı çalışmada;

Birinci yetiştirme yönteminde sebzeler, lahana için organikliği onaylanmış böcek ilacı haricinde böcek ilacı bulundurmayan ve düşük miktarda yapı maddesi içeren hayvan gübresinde yetiştirildi.

İkinci yetiştirme yöntemi, düşük seviyede yapı maddesi içeren hayvan gübresi ve yasalarca izin verilen oranda böcek ilacı içerirken, üçüncü yöntemde ise yüksek oranda yapı maddesi içeren gübre ve yasalarca izin verilen oranda böcek ilacı kullanıldı.

Yem olarak kullanılacak ekinlerin ise komşu alanlarda aynı ya da benzer topraklarda, aynı dönemde yetiştirilerek aynı hava koşullarına maruz kalmaları sağlandı. Tüm ekinler aynı zamanda hasat edildi ve işlendi. Organik olarak yetiştirilen sebzelerde ise organik toprak kullanıldı.

Hasat sonrası sonuçlarda temel ve eser miktarda elementler bakımından üç farklı yöntemle yetiştirilen sebze ve meyveler arasında bir farklılık olmadığı görüldü.

Daha sonra organik ve geleneksel metotla yetiştirilenler ürünler iki yıl süresince hayvanlara verilerek farklı mineral ve eser miktar elementlerin giriş ve çıkışları ölçüldü. Sonuçlar, "ürünler nasıl yetiştirilirse yetiştirilsin temel elementlerin seviyesinde bir değişiklik olmadığını" gösterdi.

mücahit bereket Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön