View Single Post
Eski 25-08-2008, 23:51   #9
amenajman
Ağaçsever
 
amenajman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-06-2008
Şehir: Mersin - Gözne
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Orman yangını tehlikesinin azaltılması için denetimli yakma tekniği konusunda bilgisi olanlar var mı?
Bu Cevabını Merak ettiğiniz şey , orman altı ölü örtü ve diri örtünün temizlik için yakılması anlamına gelmektedir.Orman yangınlarının 3 tipi mevcuttur.
1-Toprak Yangını
2-Örtü Yangını
3-Tepe Yangını

Toprak Yangını Ülkemizde görülmez.Detaya girmiyorum....

Örtü Yangını ise baş belamızdır.Örtü yangını demek ağaç gövdelerinin yanmadan alt tabakada bulkunan bitki ve toprak üzerini kaplıyan ölü örtünün (kurumuş dal yaprak çalı kozalak....) yanmasıdır.Bu durum çok yüksek miktarda ısı enerjisinin ortaya çıkması ile devam eder....

Tepe yangını isede örtü yangınlarının büyüyerek tepe , yani ağaç tepelerinin gövdelerinin yanmasını sağlıyan yangınların oluşmasıdır.Ülkemizdeki en büyük ve geniş çapta meydana gelen yangın çeşitidir.

Dikkat edilmesi gereken şey Tepe Yangınlarının -Örtü yangınlarından meydana gelmekte olduğudur.Örtü yangınını engellemek içinde kontrollü yakmalar yapılmaktadır.Bu durumda çok tehlikelidir.Gerekli önlemler vede kısıtlamalar yapılmazsa , bi anda tepe yangınına dönüşebilir.
Bu dediğimin bir örneğini birkaç yıl önce KTÜ orman fakültesi öğretim görevlilerinin yanlışlıkla bilimsel olarak kontrollü yakma tatbikatı esnasında tepe yangınının ortaya çıkmasıdır.

Bahsetiğiniz şey kısacası bir ağaçları yakıp , vejetasyon mevsiminin başlaması ile tekrardan canlanmaları , veya budanmayı kolaylaştırmak gibi şeyler değildir.

Yardımcı olabildiysem ne mutlu.
Aklınıza takılanları lütfen Sorunuz

amenajman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön