View Single Post
Eski 25-08-2008, 16:14   #53
gravel
Ağaç Dostu
 
gravel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-07-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 124
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi E®TY Mesajı Göster
Sanıyorum bakımsızlıktan kaynaklı ve saksı yetersiz geliyor bitkinize. Yapmanız gereken şuan bulunan saksısının en az 1,5 katı büyüklüğünde yeni bir saksıya değiştirmeniz. Değişim sırasında eski saksısından çıkarttığınızda göreceksiniz saksı içinde kök dolanmalarına rastlayacaksınız çok fazla müdehale etmeden ince olan kökleri uçlarından düzgün ve keskin bir makasla budarsanız. Bu bitkinizin stresini azaltacaktır. Saksı değişiminde yaklaşık 40 lt lik yeni bi torf almanızı ve tüm eski toprağı atmanızı öneriyorum. Ve kısa bir süreliğine sıvı gübre kullanımını azaltmanızı hatta kesmenizi öneririrm. Bu bitkinizi ve köklerini tembelleştirir. 15 gün arayla uyguladığınızı söylemişsiniz bu işlemi 30-40 günde bir uygulamaya çalışın. Daha güçlendiğini göreceksiniz. O yaştaki bir arokarianın desteksiz ayakta kalması gerekir. Işık konusunda sorun olmayabilir. yerini değiştirmeniz gerekmez şuan itibariyle.
Bir de tavsiyem tam olarak kurumuş ibreleri (gövdedeki) parmaklarınızla nazikçe temizleyin. Gövdeye ve yeni çıkan sürgünlere (filizlere) zarar vermemeye dikkat edin.
Uygulamayı rüzgarsız klima kapalı ortamda yaparsanız köklerin kurumasını engellersiniz. Çok uzun sire kökler açıkta kalmasın.
Unutmamanız gereken bi şeyi hatırlatmak isterim. Bitkiniz yaşça epey yaşlı ve bakımsızlıktan strese girmiş durumda. Sizin yapmış olduğunuz ani ve sık tedbirler onu biraz toparlasa da bünyesi tamamen toparlanmış değil. Yapacağınız işlem riskli fakat dikkatli yaptığınız taktirde başarılı oalcağınızdan umutluyum.
Şimdiden kolay gelsin ...

Şu an boyu yaklaşık 2m kadar ve yukarı doğru çok fazla gitmesini istemiyorum evin şartlarından ötürü ki kendi evimiz olmadığı için bir kez daha taşınacak ileride bir gün.
Saksı değiştirme işlemini bahar ayında yapmanın daha uygun olacağını düşünüyorum. Risk almak istemiyorum şu an için. Baharla birlikte, mart nisan gibi, büyük bir saksıya geçireceğim sanırım. Hem belki o zamana kadar bu işlem esnasında bize yardım edebilecek deneyimli birisini de bulma ihtimalimiz olur diye düşünüyorum. İlk defa deneyeceğim için ve kaybedeceğimiz ağaç bizim için çok kıymetli olduğu için çekiniyorum açıkçası.
Sıvı besini kesiyorum sizin öneriniz üzerine. Kipa'da çam gübresi görmüştüm. Katı, granüle bir ürün. Sıvı besin yerine kullanmalı mıyım?
Kurumuş ibre dediğiniz, gövdedeki dikensi kurumuş şeyler mi?
Bir de en alt dalında altından daha önce kaybettiği dalların yerine yeni filiz,sürgün verir mi? 10. resimde görünen yeşil nokta bir sürgün mü?
İlginiz ve verdğiniz bilgiler için çok teşekkürler E®TY.

gravel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön