View Single Post
Eski 08-08-2008, 09:19   #1
sabah
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Keneye karşı güvenli bahçe

Yerleşim Bölgelerinde Kenesiz Alanlar Oluşturulması
Prof. Dr. Selim Sualp ÇAĞLAR, Hacettepe Üniversitesi

· Çimler sürekli biçilmelidir.

· Çim alan sınırlarındaki organik döküntü, çalılar ve yabani otlar uzaklaştırılmalıdır.

· Pachysandra gibi yeri kaplayan bitkiler, en azından ailenin yoğun olarak kullandığı, evcil hayvanların gezdirildiği yerlerde yetiştirilmemelidir.

· Taş duvarların ve tahta kazıkların etrafındaki çalı ve yapraklar uzaklaştırılmaldır.

· Kemirgen faaliyeti engellenmelidir. Ev etrafındaki taş duvarlar ve küçük delikler temizlenmeli ve sıvanarak kapatılmalıdır.

· Yakacak odunlar ve kuş besinleri evden uzak tutulmalıdır.

· Ev hayvanlarının faaliyeti kontrol altında tutulmalı, kenelerin eve getirilmesini engellemek amacıyla köpekler ve kediler ağaçlık araziden uzak tutulmalıdır.

· Dikilen bitkilerin, otçul yabani hayvanlar için çekici olmamasına dikkat edilmeli ya da bu tür hayvanların kontrol alanına girmeleri çitler ya da benzeri önlemlerle engellenmelidir.

· Çocukların salıncakları ve kum havuzları ağaçlık arazinin sınırından uzak tutulmalı ve talaş ya da kuru samandan oluşan bir zemin üzerine yerleştirilmelidir.

· Çim alan civarındaki ağaçların ve çalıların dalları budanmalı ve bu tip alanların daha fazla güneş alması sağlanmalıdır.

· Peyzaj elemanları bölgesel iklim yapısı içerisinde olası en kurak ya da en az su gerektiren tipte seçilmelidir ve bu peyaj içerisinde kum-çakıl ve kuru samandan yürüme yolları içermelidir. Ağaçlık alan ya da taş duvar ile çim alan arasında yaklaşık 1 m genişliğinde talaş, kuru saman ya da kum-çakıl bordürler oluşturulmalıdır.


Daha detaylı açıklama için kaynak doküman ENTEGRE KENE MÜCADELESİ bakılmasını tavsiye ederim.

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön