View Single Post
Eski 05-08-2008, 18:41   #1
dilber
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-06-2008
Şehir: sivas
Mesajlar: 10
Organik tarım nereye gidiyor?

efendim herkese merhabalar..
bir husus hakkında fikirlerinize ihtiyacımız var..

bir kaç senedir bildiğiniz üzre bir organik tarım furyasıdır tutturuldu gidiyor.. belli başlı markalar sayısı beş on tane olan organik tarım sertifikasyon kuruluşları denetiminde ürettikleri organik ürünleri ülkemiz şartlarına nazaran oldukça yüksek fiyatlarla da pazara sürüyor.

biz de bir grup organik kayısı yetiştiricisi çiftçiyiz.. 3 sene öncesinde il tarım müdürlüğünün yönlendirmesi, meyvecilikte farklı bir kulvara geçeceğimiz vaatleri ile yıllardır süregelen konvansiyonel üretimden vazgeçip ltsini yüksek fiyatlarla temin ettiğimiz ve ayrıca bir bağlamda kayısımızın bazı niteliklerinin kaybolmasına da neden olan, kalite kaybına sebep olan mesela çilsiz pürüzsüz olması gibi meziyetlerinin yok olmasının önüne geçmeyen neemazal, madex gibi sınırlı sayı ve çeşitteki organik tarım girdilerini kullanmaya başladık.

fakat şu an ürün hasat zamanı ve biz tonlarca kayısımızı değerlendiremedik, organik işletmeler bulamadık ve sıradan bir meyve suyu firmasına organik kayısılarımızı konvansiyonel ürünlerden farksız olarak oldukça düşük fiyatta (kg 30 kuruş) verdik.

belki de biz yanlış mercilere başvurduk gerekli araştırmaları yapamadık fakat aylardır süren araştırmalarım neticesinde farkettim ki organik tarım henüz yerleşmemiş pazar payı bulamamış işletmeleri yeterince kurulmamış alt yapı hazırlanmadan girişilmiş bir iş..

önerilerinize ihtiyacımız var, hiç değilse sonraki yıllarda daha iyi değerlendirme yapabilmemiz için bizler ne yapmalı, nereye başvurmalıyız..

bu konudaki fikir ve önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler...

dilber Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön