Konu: Bal
View Single Post
Eski 05-08-2008, 10:21   #6
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Kekik Balı

Kekik balı doğal koşullarda, kendine özgü Kekik aroması ile çok özgün bir baldır. Arıların kekik bitkisinin yoğun olduğu bölgelerdeki, kekik çiçeklerinin özünden oluşur. BAL, çok uzun süreden beri tedavi edici ve tadlandırıcı olarak kullanılmaktadır.

Besleyici ve kuvvet vericidir. Mikropların üremesini önler. Yara iyileştirici etkiler gösterir. Çocuklarda sık görülen ağız iltihaplarına (aft, ağız yarası) karşı başarı ile kullanılır. Bal, bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellikler gösterir.

Balın, bileşim maddelerince zengin oluşu nedeniyle özellikle sağlıklı yaşamda önde gelen gıda maddeleri arasında yer almaktadır. “Balın, difteri, boğmaca, verem, ülser, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır.

Balın bilinen bu özellikleri sağlamasında, antimikrobiyel, antioksidan ve büyüme faktörü biyoaktivitesi gösteren bileşenler etkili olmaktadır” Yararları nedeniyle balın her gün düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Kekik Balı, özellikle akciğer ve karaciğeri güçlendirmek amacı ile kullanılır.

Solunum yolu rahatsızlıkları, akciğer sorunları, nefes darlığı gibi sorunlarda ferahlatıcı ve vücudu dezenfekte edici özellikler gösterir. Vücuttaki iltihapların atılmasına yardımcı olur. Mide rahatsızlıklarında, zayıflık ve güçsüzlük durumlarında önemli bir yardımcıdır.

Bal Bileşimi: Glikoz ve levüloz (%70-75), sakkaroz (%2-3), dekstrin ve vitaminler içerir. Bileşimi elde edildiği bölgeye ve balın çeşitliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yöresi: Karadeniz - Rize Uyarı: Piyasada satılan balların pek çoğu kimyasal işlemlere maruz kalmaktadır.

Kekik; genusun beş farklı türünden nektarlı bitki olarak bilinir. Yaygın olarak kırsal bölgelerde yetişen bir bitkidir.

Ülkemizde öncelikle Ankara, Çankırı, Kastamonu, Bolu, Amasya, Trabzon ve Kütahya'nın tepe ve dağlarında doğal ortamda bol miktarda yetişir.

Kekik bileşiminde "Timol" içeren uçucu bir yağ vardır. Çiçeklenme dönemi Mayıs başından Ağustos sonuna kadar devam eder.Kekik Balı açık altın sarısı renktedir. Tadı ve aroması çok güzeldir.

Kekik Balı enzim içeriği bakımından çok zengindir. Antiparaziter etkisi ile bilinir. Bu etkisi timol denen terpenik maddeden dolayıdır.

Kekik balı soğuk algınlığını kısa sürede giderir ayrıca yara iyileştirici özelliği vardır. Kekik balı, bal çeşitlerinin arasında en özellikli olanıdır.

Saf kekik otundan öz toplayan arıların ürettiği şeffaf, kekik kokulu, buruk tatlı bir baldır. Karaciğer başta olmak üzere mide, astım ve egzema hastalıklarına iyi geldiği söylenir.

Ege, İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yüksek rakımlı yaylarındaki kekiklerin nektarını içeren ballardan özenle seçilen Kekik balları, sizlerin damak zevkine sunulmuştur


http://www.hasadorganik.com/pinfo.asp?pid=407

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön