View Single Post
Eski 05-08-2008, 00:14   #30
Turkavianvet
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-02-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 73
Çorum ve Yozgat Gezilerim

Merhaba Arıcı Arkadaşlar ;

Artvin gezim uçak bileti , iş yoğunluğu ve zaman sorunu nedeni ile bahara ertelenmişti.

Haftasonu İstanbul'dan arıcılığa 50 kovanla başlayan bir meslektaş arkadaşımın daveti üzerine Çorum ve Yozgat iline gittik.
Bölge gerek sulu tarım gerekse doğal flora açısından arıcılığa gayet uygundu.
Bölgeye Ordu'dan gezici arıcıların gelmesiyle yöre çiftçileride az sayıda arıyla arıcılığa başlamıştı.

Bizim misafir olduğumuz aile ferdi üç yıl kadar Ordulu gezginci arıcının yanında ücretle çalışmış ve arıcılığı incelikleriyle öğrenmişti.

Kovan sayısını 50 den 80 e çıkartmiş 37 kovana kuluçkalıktan sonra 2 kat atmıştı.Üç katlı kovanlardan bir kısmında bal hasadı yapmıştı.Burada sizlerle paylaşmak istediğim konu 3. kat atılacak kolonilerde 2. katında bir dönemliğine kuluçkalık olarak kullanılarak arı nüfüsünun yüksek tutulmaya çalışılması oldu.

Geziden geldikten sonra kendi kovanlarımı kontrol ettim.İki farklı yerde farklı durumlardaki kovanlarımdan özel alana götürdüğüm kovanlar 10-15 gün içinde 7 çıtadan 10 çıta 5 çıtadan 7 çıta olmasını gözlemledim.Ancak floranın yavaş yavaş zayıfladığını belirtmek isterim.Önümüzdeki hafta durum ne olur beraber göreceğiz.

Üstlüklü ve ana arısız kovanlarımda ise bal vardı ancak tam olarak sırlanmamıştı.Tek günlük yumurta olan bu kovanlardan ana arıların çıktığını düşünüyorum.Önümüzdeki haftasonu **** hafta içi ana arıları ve yumurtlama durumlarını kontrol edeceğim.

Bu sabah Muğla'lı gezginci bir arıcı ile kovanları elbise giymeden kontrol ettik ve bir çıta balı hasat ettik.Muğla'lı gezginci arıcının övgüleri beni cesaretlendirdi.

Muğla'lı gezginci arıcı balları ancak Eylül -Ekim gibi hasat edebileceğimi söylemesi ise beni şaşırttı.Benim tahminim haftada birer çıta hasat edebilirim.
Zaman çok hızlı akıyor.Bu yılki tecrübelerimin meyvesini gelecek yıla alabileceğiz.Adana-İmamoğlu'ndan getirttiğim numune kovana 19,5 YTL kargo parası ödemem ise işlerin kolay yürümeyeceğinin işareti.
İşlerin hafiflediği bir dönemde Ordu'ya gitmeyi düşünüyorum.Ordu Arıcılık Enstitüsünün çalışmalarını yakından görmek istiyorum.

Türkiye'nin değişik bölgelerindeki arılıkları ve arıcılık faaliyetlerini görmenin ufkumuzu geliştireceğini düşünüyorum.Aynı bitkilere değişik yörelerde farklı isimler veriliyor.Bitkileri , ağaçları , doğayı ve tarihi eserleri görmek apayrı bir mutluluk.

Sitemizdeki değişik yörelerdeki arıcıları heran ziyaret edebilirim.Adres ve telefon vermeniz yeterli.

Teknik bir konu olan arıcılığı profesyonel yapmak için florayı, iklimi , arıcılığa ait pek çok bilgiyi bilmek ve uygulamak gerekiyor.

Ordu tipi kovanları yakından gördüğüm Çorum ve Yozgat gezimde Ordu tipi şurupluklar ilgimi çekti.Kargoyla bir adet sipariş vermeyi düşünüyorum.
Bölgeleri gezdikçe İç Anadolu'da arıcılığın zor olduğunu söyleyebilirim.

Gelecek yıl Doğu Anadolu'ya taşıyacağım arıcılık çalışmalarımızı hep beraber izleyebilir , yol üstündeki arıcı arkadaşları ziyaret edebilirim.

Herşey gönlünüzce olsun.
Sevgi ve Saygılarımla

Turkavianvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön