View Single Post
Eski 04-08-2008, 20:03   #15
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Susmasın Ağaçlar Kararmasın Gelecek

THK'dan yangın uçağı alım kampanyası

04.08.2008

Türk Hava Kurumu (THK)'nun, küresel ısınmayla artan orman yangınlarına havadan daha etkin müdahale edebilmek için, ''Susmasın Ağaçlar Kararmasın Gelecek'' sloganıyla başlattığı uçak alım kampanyası sürüyor.
Yangınlarda bölgeye çok kısa aralıklarla su boşaltılması gerekiyor ancak, mevcut uçakların sınırlı kapasiteleri ile ihtiyaca yeterince cevap verilemiyor.
THK yangın söndürme amacıyla kullanılabilecek sadece 1,5-2 ton kapasiteli 12 uçağa ve 3 de keşif uçağına sahip. Bu nedenle "amfibik" denilen, suya inip kalkabilen uçakların alınabilmesi için "THK Yangın Söndürme Uçak Alım Kampanyası" başlattı ancak yetkililer kampanyaya yeterli katılım sağlanamamasından şikayetçi.

Tek motorlu, 2.5-3 ton su kapasitesine sahip küçük amfibik uçaklar yaklaşık 2 milyon 800 bin ile 3 milyon dolar, 6 ton su taşıyabilen büyük uçaklar ise yedek parça, eğitim, bakım gibi teşkilatıyla birlikte ancak 25 milyon dolara satın alınabiliyor.

Kampanyaya katkıda bulunmak isteyenler, Türkiye'nin her yerinden havale masrafı ödemeksizin yardımlarını, bankaların Ankara'daki şubelerinde açılan hesapları yatırabiliyor:

* Ziraat Bankası Heykel Şubesi (1925),
* Halk Bankası Anıt Şubesi (1925),
* İş Bankası Ankara Şubesi (1925),
* Vakıfbank Ankara Şubesi (1925),
* Finansbank Siteler Şubesi (1925),
* Yapı Kredi Bankası Meşrutiyet Şubesi (1925),
* Garanti Bankası Ulus Şubesi (1925),
* Şekerbank Yenişehir Şubesi (1925),
* Akbank Ankara Şubesi (1925),
* Denizbank Yıldız Şubesi (1925).

Ayrıca, Avea, Turkcell ve Vodafone GSM operatörlerinden faturalı hatta sahip olanlar "Yangın" yazıp 3919'a kısa göndererek 6 YTL yardımda bulunabiliyor.

THK'nın www.thk.org.tr adresinden de kredi kartı veya banka hesaplarından bağışta bulunulabiliyor.

Bunun yanında THK şubelerine giderek de makbuz karşılığında bağış yaparak kampanyaya destek verilebiliyor. (www.thk.org.tr - 0312 310 48 40)

www.kanaldhaber.com.tr


THK'nın 16 amfibik uçağa ihtiyacı var


4 Ağustos, 2008 (TSİ)

Didem Tümer / CNN TÜRK

Türk Hava Kurumu yangın söndürme uçağı filosunu genişletmek için kampanya başlattı. Ancak en az 100 miyon dolara ihtiyacı olan kuruma sadece 197 bin YTL bağışlandı.

Türk Hava Kurumu Havacılık Direktörü Tarık Akça, "Şu ana kadar gelen para 197 bin YTL. Bizim ne kadar ihtiyacımız var derseniz; 12-16 civarında amfibik uçak almaya çalışmanın maliyeti 100-120 milyon dolar civarında" dedi.

22 yıldır orman yangınlarında kullanılan uçaklar sayı ve nitelik olarak artık yeterli değil. Türk Hava Kurumu'nun aslında 15 yangın söndürme uçağı var ve 22 yıldır Orman Bakanlığı bu uçakları ihaleyle kurumdan kiralıyor.

Ancak artık 15 uçak ihtiyacı karşılamıyor. Küresel ısınmanın yarattığı risk artarken, filonun da genişletilmesi gerekiyor. Kurumun 16 uçağa daha ihtiyacı var.

Bu uçaklar amfibik, hem denizden hem de karadan su alarak yangına müdahale edebiliyorlar. Amfibik uçakların toplam maliyeti ise 120 milyon dolar.

Akça, "Eğer biraz daha gecikme olursa daha ileri yıllara kayacak. Bunun gerekçesi de son derece açık. Dünyada küresel ısınma var. Küresel ısınmadan kaynaklanan endişelerle bütün devletler havadan yangın söndürme gücünü geliştiriyorlar. Dolayısıyla uçak fabrikalarında sıraya girmek zorundasınız" diye konuştu.

Paranın olması da aslında sorunu çözmüyor. Türk Hava Kurumu Havacılık Direktörü Akça, tüm dünyanın yangın söndürme uçağı alabilmek için sırada beklediğini anlattı.

Türk Hava Kurumu uçak firmalarıyla da, finansörlerle de görüşmelerini sürdürüyor.

Tarık Akça, "Türk Hava Kurumu'nun hiçbir zorunluluğu yok. Açılan ihaleye girmeyebilir. Böyle bir çelişki var" ifadelerini kullandı ve sorunun yasayla çözülmesi gerektiğini söyledi: "Kuruma doğrudan kaynak aktarma imkanı sağlanmalı"

www.cnnturk.com




malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön