View Single Post
Eski 03-08-2008, 17:24   #13
kuzen38
Ağaç Dostu
 
kuzen38's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 585
Bu konuda çok bilgi sahibi olmasam da sodalı sudan bahsetmek istiyorum. Nasıl oluşur, çoğaltılabilir mi bilmiyorum. Askerliğimi Van gölüne sıfır bir tugayda yapmıştım. Kısa dönem oldugum icin yaz mevsimini tam anlamıyla göremedim ama birkaç anımı aktarayım.

Sodalı suyun temizlikte kullanıldıgını daha önce duymuştum. Birgün göl kenarında birini gördüm, elinde beyaz bir gömlek vardı, epeyde kirliydi. Gölün bazı yerleri kumsal gibi, bazı yerleri kayalık. Kayalık olan yerlerinden biriydi, adam kayanın üstünde durdu gömleği suya soktu. Eliyle çitiler gibi bir hareket yaptı, hic deterjan olmamasına ragmen bir anda köpürdü su. Gölegi 2 dakika sonra bir çıkardı kar beyaz... Baska söze gerek yok.

Ayrıca bana oranın insanları yazın göle girdiklerini ve saclarının sraadıgını, ciltlerinin ise beyazımsı bir ten rengine kavustugunu söylerlerdi. Bende meraktan mayıs ayı ortasında askerliğim bitmeden suya girdim. Tabi orda o mevsim hala kış sayılır. kafamı soktum diyelim. Aksamında siyah sacım oldu mu kızıl renk. Biraz fazla kalsaydım sanırım kırmızı olucaktı sonra sararacaktı saclar. Yüzüm ise cilt temizliyicilerle yıkadıgımdan daha pırıl pırıl hale gelmişti.

İstanbulda eskiden büyük cekmece gölünün de suyunun sodalı oldugu söylenirdi, ama gölü baraj haline getirdikten sonraki durumu bilmiyorum.



Bence el yıkama işini fazla dert etmeyelim. suyu aslında afedersiniz öyle gerizekalıca ziyan eden bir milletiz ki, yaptıgımız sacmalıkların yarısını yapmasak zaten sorun kalkar. Akarsualrımızı nasıl kirlettigimizi, tarımda nasıl sulama yaptıgımızı, belediyelerimizin su yok derken nasıl abuk subuk zamanlarda yol yıkadıgını, araba yıkarken harcadıgımız suyun ne kadar abartılı oldugunu, patlak ve kalitesiz su borularımızı, en büyük mevcut su havzalarımızın üstünü nasıl beton hale getirdigimizi (bakınız Bakırköy) ve bir ton seyi hepimiz zaten biliyoruz.

Varsın ellerimizi kirli kalsın, biz bunları böyle yaptıkca herseyin en kötüsünü hakediyoruz.

kuzen38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön